Broederschap St. Urbanus Belfeld

Gezond en sportief 2014 gewenst
Vandaag is de laatste dag van het jaar.
Een mooie gelegenheid om iedereen een goed, gezond en sportief 2014 toe te wensen.

Geplaatst op 31 December 2013

Gebouw winterklaar.
De afgelopen weken zijn enkele leden druk in de weer geweest om het gebouw winterklaar te maken.
Na ruim twintig jaar waren enkele goten dringend aan vervanging toe en waren de ondervorsten door wind en regen grotendeels versleten. De gelegenheid werd verder aangegrepen om nieuwe onderhoudsvriendelijke materialen te monteren waardoor het schilderwerk aan het dakwerk voor de toekomst aanzienlijk eenvoudiger kan worden.

Geplaatst op 21 November 2013

50 keer Maalbekerhohe
De zaterdag van Belfeldse Kermis is traditiegetrouw de dag waarop het schietseizoen officieel wordt afgesloten.
Een dag die begint met een bezoek aan cafe Maalbekerhohe en eindigt met een gezellig samenzijn met de partners in ons eigen clubgebouw. Dit jaar was het echter een speciale dag want het was de 50ste keer dat we cafe Maalbekerhohe bezochten. Dit cafe gelegen aan de Duitse grens wordt uitgebaat door Truus(je), dochter van Sjeng die meer dan 40 jaar lid van de vereniging was.
Natuurlijk konden we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Om vijf uur werd Truusje en haar man Har daarom verrast met een serenade door de Holter Brok. Aansluitend richtte de voorzitter Jan Ummenthum zich tot de uitbaters om hun te bedanken voor al die jaren van gastvrije ontvangst. Als blijvende herinnering werd een foto van de Broederschap overhandigd die een plaats in het cafe gaat krijgen. Uiteraard ontbrak een bloemetje niet.

Geplaatst op 30 September 2013

18 augustus Bondsfeest Maasbree
Op 18 augustus was het derde en laatste Bondsfeest van de Bond Juliana van dit jaar.
Uiteraard waren we hierbij aanwezig. Zoals gebruikelijk begon het festijn met een inspectie gevolgd door een historische optocht. Tijdens deze optocht behaalde onze commandant een tweede prijs en de bordjesdraagster een eerste prijs. Verder waren er enkele prijzen voor de schutterij als totale groep
Aansluitend waren de schietwedstrijden en de diverse nevenwedstrijden. Eindresultaat was een tweede plaats met het schieten in de B en D klasse.

Geplaatst op 06 Augustus 2013

Niet naar het kavelen.
Afgelopen zondag startte het schieten zeer voorspoedig voor de Belfeldse schutters want er waren maar ruim 60 verenigingen die de 36 punten wisten te schieten. Deze sterke start kon jammer genoeg niet worden voortgezet en in de tweede kavelronden was het voor 2013 over. Op dat moment waren er nog ongeveer 40 schutterijen in de strijd.

Daarentegen was er voor de Belfeldse vendeliers de hoogste eer met een eerste prijs voor Joep van Dijk en voor de groep vendeliers. Uniek omdat sinds we een vendelgroep hebben deze op alle OLS’en een eerste prijs in de wacht hebben gesleept.

Tijdens de optocht zijn er ook opnamen gemaak door Midden Limburg Actueelt. Deze kunnen worden teruggezien op de volgende link: http://new.livestream.com/middenlimburgactueel/events/2229487/videos/23743869
Rond 4 uur en 3 minuten is Belfeld te zien.

Geplaatst op 08 Juli 2013

Zestal OLS bekend
Het zestal voor het OLS is vanavond bekend gemaakt. In volgorde van schieten zijn het:
 
Har Peeters
Jort van de Bongard
Hans van de Bongard
Ton Spee
Ruud van Dijk
Kars van de Bongard
 
We wensen het zestal heel veel succes.

Geplaatst op 04 Juli 2013

Burgerschieten 2013

Op zondag 4 augustus a.s. organiseert Broederschap St. Urbanus uit Belfeld wederom hun jaarlijkse drietallen schietwedstrijd voor Belfeldse verenigingen, groepen en families. Aan deze gezellige schietmiddag kan iedere vereniging met een of meerdere drietallen deelnemen.
Om nog duidelijker aan te geven dat het schieten door iedereen kan worden beoefend is de naam gewijzigd in "Burgerschieten".
 
De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Vier zware buksen staan voor de schutters ter beschikking. Verder is er ook nog een buks op de gelukshark beschikbaar.
 
Natuurlijk is er ook aan de jeugd gedacht. Deze kunnen hun schietkunsten met de windbuks tonen op een mini schietboom met bölkes.
Verder zal er bij goed weer een springkussen aanwezig zijn.
 
Voor het winnende drietal is een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Indien noodzakelijk zullen de leden van de schutterij u met plezier vertrouwd maken met de zware buks.

Geplaatst op 28 Juni 2013

Tweede Bondsfeest Grashoek
Gisteren was het tweede Bondsfeest van dit jaar in Grashoek. De Belfeldse schutterij was hier met een groot aantal leden aanwezig met als gevolg dat we met 5 zestallen tijdens de schietwedstrijden aantraden. Deze schietwedstrijden werden bemoeilijkt door een straffe wind die de schietbomen flink liet slingeren. Desondanks konden we met drie zestallen aan het kavelen beginnen met als uiteindelijk resultaat een tweede plaats in de B.
Verder behaalden we diverse prijzen waaronder een eerste plaats als mooiste geheel en een eerste plaats voor de bordjesdraagster.

Geplaatst op 24 Juni 2013

Schoolbezoek
Voor de tweede keer dit jaar hebben een 70-tal leerlingen van de Belfeldse basisschool de schutterij bezocht.
Gezien de vele vragen is dit wederom goed in de smaak gevallen. Reden temeer om dit over twee jaar weer te organiseren.
Ook dit keer zijn er foto's gemaakt. Hieronder een collage.

Geplaatst op 15 Juni 2013

Koningspaar bied Koningin Maxima bloemetje aan
Vandaag hebben Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een bezoek aan Limburg gebracht.
Het Belfelds Koningspaar waren als vertegenwoordigers van de Belfeldse Broederschap uitgenodigd om samen met andere schutterijen een erehaag te vormen voor de Koning en Koningin. Van elke schutterij waren verder de commandant en vaandeldrager aanwezig.

Bij aankomst om 09.00 uur, zijn namens het Gouvernement en de gemeente Venlo, de bloemen aangeboden door onze eigen koningin Jacqueline Engelen. Nadat de Gouverneur en de burgemeester van Maastricht Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima had verwelkomd vond de overhandiging plaats op de brug van het Gouvernement. Hierna is het gevolg door de erehaag gewandeld richting Stateningang van het Gouvernement.

Geplaatst op 12 Juni 2013

Broederschap bij opening Hamar
Op 8 en 9 juni is de officiele opening van de Hamar. Ter gelegenheid hiervan is een tweedaags programma op stapel gezet.
Het programma begint met de officiele handelingen op 8 juni. De Broederschap is hierbij van de partij. Om 10.30 uur is er een korte optocht samen met de harmonie. Bij aankomst in de Hamar worden de verschillende vlaggen gehesen, een vendelgroet gebracht en vormen we een erehaag.

Geplaatst op 03 Juni 2013

Bondsfeest prima verlopen
Het eerste Bondsfeest zit erop. Het zou een mooie zomerdag moeten zijn maar de weergoden hadden, net als de hele achterliggende maand mei, andere plannen; het was koud en regenachtig. De dag begon droog maar het staartje van de optocht haalde toch nog een nat uniform. De aansluitende schietwedstrijden begonnen dan ook in een druilerige regen die gelukkig na een tijdje door een redelijk sterke wind werd weggeblazen waardoor het de rest van de dag toch nog droog werd.
 
Een dag die begon met een prachtige ontvangst in de nieuwe Hamar. Hier heette burgemeester Scholten namens de gemeente de schutterijen en de overige aanwezig welkom. Aansluitend overhandigde hij de ereprijs namens de gemeente. Daarna was er nog een toost op het welslagen van de dag en een woordje door de Bondsvoorzitter en onze eigen voorzitter Jan Ummenthum. Na de officiële ontvangst verplaatste het gezelschap zich naar het schietterrein voor de inspectie en de aansluitende optocht die we net niet droog hielden.
 
Bijzonder was de aanwezigheid van de KRO/RKK omroep. Elke zondagmorgen wordt op Nederland 2 een Heilige Mis uitgezonden. Een aantal van deze missen wordt verzorgd vanuit Tegelen. Tijdens zo’n mis worden beelden en sfeerimpressies uit de omgeving gepresenteerd. Door tussenkomst van Pastoor Dautzenberg zullen op 7 juli beelden van het Bondsfeest te zien zijn. Hiervoor werd o.a. Joost Schers geïnterviewd.
 
Ondanks de regen werd gestart met de openingsschoten door de genodigden en het schieten om het Bondskampioenschap. De verschillende beoordelingen vonden echter in de tent plaats om de kleding maximaal tot zijn recht te laten komen. De individuele trommelwedstrijden waren in de kantine.
 
Zoals gezegd klaarde in de loop van de middag het weer wat op en kon toch nog onder droge omstandigheden worden geschoten.
Als er niet geschoten werd kon men in de tent genieten van de muzikale klanken van de Holtmühle kapel uit Tegelen die voor een prima sfeer zorgde waardoor het lang gezellig was.
In diezelfde tent werden om 19.00 uur de prijzen bekend gemaakt met de ereprijs voor Sint Lambertus uit Helden.

Geplaatst op 27 Mei 2013

Sint Urbanus op Facebook
We mogen dan wel meer dan 350 jaar oud zijn dat wil echter niet zeggen dat we niet met de tijd mee gaan.
Sinds enkele weken is de Broederschap ook op Facebook te vinden.
 
Zoek op Sint Urbanus Belfeld en wordt vriend.

Geplaatst op 20 Mei 2013

Basisschool bezoekt schutterij
Vandaag hebben een 50-tal leerlingen van de Belfeldse basisschool KOM.MIJN de Belfeldse schutterij bezocht.
Sinds ons 350-jarig bestaan in 2001 is dit een activiteit die we elke 2 jaar organiseren voor groep 7 en 8. Behalve vandaag verwachten we op 14 juni nog een 70-tal kinderen die we kennis willen laten maken met het reilen en zeilen van een schutterij. De nadruk van deze middag is vooral het zelf doen en ervaren van wat er bij komt kijken om de bolkes naar beneden te schieten.
Onderstaand een aantal foto's die een beeld geven van de activiteiten.

Geplaatst op 17 Mei 2013

Voorbereidingen Bondsfeest op schema
In de afgelopen periode zijn we druk in de weer geweest om de organisatie voor het Bondsfeest op 26 mei goed in de steigers te zetten. Deze voorbereidende werkzaamheden zijn grotendeels afgerond. In de week voor het feest zal de tent worden geplaatst die daarna zal worden ingericht. Verder zullen in de komende dagen in en rond Belfeld posters worden verspreidt.

Geplaatst op 13 Mei 2013

HAR ENGELEN NIEUWE KONING BROEDERSCHAP ST. URBANUS

Tijdens het Vogelschieten op 5 mei is Har Engelen de nieuwe koning van Broederschap St. Urbanus Belfeld geworden.
122 schoten waren nodig in een wedstrijd waaraan 35 schutters deelnamen. Het was een prachtige dag met perfect weer.
Har zal tijdens de verschillende optochten ter zijde worden gestaan door zijn koningsknechten zoon Harm en medeschutter John  Geraads. Na een korte optocht door Belfeld werd de nieuwe koning voorgesteld aan Paul en Angelique Linssen, de uitbaters van ons verenigingslokaal hotel-cafe Juliana. Aansluitend was er een officiële toost en gezellig samenzijn in ons verenigingslokaal aan de Bolenbergweg.

Voordat de wedstrijd van start ging werden eerst de jubilarissen gehuldigd en werd door kapelaan Miedema de nieuwe schietbomen ingezegend. Deze nieuwe schietinrichting is daarmee op orde voor het eerste Bondsschuttersfeest wat we op 26 mei organiseren. Op deze dag zullen 20 Noord- en Midden Limburgse schutterijen in Belfeld aanwezig zijn voor een grootst schuttersfeest. Behalve de schietwedstrijden zullen er ook nevenwedstrijden, zoals vendelwedstrijden, te zien zijn.

Geplaatst op 05 Mei 2013

Nieuwe schietbomen geplaatst
Vandaag zijn de nieuwe schietmasten en aanlepalen geplaatst.
De schietinrichting is daarmee gereed voor het Bondsfeest wat we op 26 mei organiseren.

Geplaatst op 27 April 2013

5 mei Vogelschieten
Op zondag 5 mei wordt tijdens het vogelschieten van Broederschap St. Urbanus uit Belfeld bepaald wie de nieuwe koning wordt. Voorafgegaan door de vendeliers en onder begeleiding van blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid vertrekt om 13.30 uur een stoet van schutters naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Dit jaar zal wethouder Wim van den Beucken namens de gemeente aanwezig zijn.
 
Bij aankomst worden een viertal leden gehuldigd. Cor Smeets vanwege zijn 60 jarig lidmaatschap, Hay van Dijk wegens een 50 jarig jubileum, Har Engelen en Hans Geraads voor hun 25 jarig lidmaatschap. Aansluitend worden de nieuwe schietmasten door pastoor Dautzenberg ingezegend en brengen de vendeliers een vendelgroet.
 
Dan start de strijd om het koningszilver. Een strijd die ten einde is op het moment dat de laatste resten van de vogel zijn afgeschoten. De schutter die deze eer te beurt valt is de nieuwe koning met als bewijs de versierselen van het koningszilver. Vervolgens wordt de nieuwe koning in een korte optocht voorgesteld aan Belfeld en wordt een toast uitgebracht. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.
 
Gedurende deze middag kunnen de kinderen zich op het springkussen vermaken.

Verder zullen we ook dit jaar weer bij de Dodenherdenking op 4 mei aanwezig zijn.

Geplaatst op 22 April 2013

450 jaar St. Lambertus Helden.
Gisteren vierde St. Lambertus uit Helden hun 450 jarig bestaan met een historische optocht en schietwedstrijden. 38 gildes en schutterijen waren hierbij aanwezig, waaronder de Broederschap met nummer 33.
Het was prachtig weer waardoor de schutterijen in de optocht volledig tot hun recht kon komen. Ook de condities voor het schieten waren goed alhoewel de zon de bolkes behoorlijk klein maakte en daardoor geen enkele schutterij de volle 100% raak wist te schieten. Alhoewel het schieten van Belfeld niet slecht ging konden we ons toch niet in de strijd voor het eremetaal mengen.
Al met al een goede repetitie voor het eerste Bondsfeest van de Bond Juliana dat we zelf op 26 mei in Belfeld organiseren.

Geplaatst op 15 April 2013

Start nieuw seizoen
Kou en sneeuw houden een een schutter niet tegen. Als de kalender eind maart aan geeft gaat een schuttershart sneller kloppen. Voordat echter de eerste bolkes geschoten kunnen worden moet de schietinrichting op orde worden gebracht. Daarom vandaag een werkzaterdag. Leden zijn druk in de weer geweest om er voor te zorgen dat de schietinriching voor het Bondsfeest op 26 mei gereed is.
Aanleggen pad aanlegpalen

Geplaatst op 23 Maart 2013

Nummer 4 tijdens Bondsfeesten
Vandaag was de voorjaarsvergadering van de Bond Juliana. Een van de agendapunten is de loting voor de optocht tijdens de Bondsfeesten van dit jaar. Broederschap St. Urbanus heeft nummer 4 gekregen.
Tijdens het eerste Bondsfeest wat we zelf organiseren zullen we echter als eerste vertrekken.

Verder heeft in verband met de aanvaarding van de functie van president van de OLS federatie Ger Koopmans zijn functie als beschermheer van de bond Juliana neergelegd.

Geplaatst op 16 Maart 2013

John Ebus nieuw bestuurslid.
Gisteren is tijdens de jaarvergadering John Ebus toegetreden tot het bestuur van de Broederschap.
John neemt het stokje over van Jac Simons die, wegens het bereiken van de maximale leeftijd zoals in het huishoudelijk reglement bepaald, niet meer herkiesbaar kon zijn. Jac heeft zich de afgelopen jaren vanuit het bestuur bezig gehouden met alle zaken die rondom het schieten en de buks spelen. Verder is Jac ook, samen met drie andere leden, gediplomeerd buksmeester. Namens de vereniging werd Jac bedankt voor de inspanningen en bijdrages met een fles wijn en een verwenweekend.

Geplaatst op 04 Maart 2013

Nummer 94 tijdens OLS
Gisteren is de optochtvolgorde voor het komende OLS op 7 juli in Stramproy bekend gemaakt.
Broederschap St. Urbanus Belfeld kreeg daarbij nummer 94 toegewezen. Tijdens het komende OLS zullen 147 schutterijen van de partij zijn.
Voor een compleet overzicht van de loting klik hier.

Geplaatst op 23 Februari 2013

Crisis bij Broederschap St. Urbanus
Gelukkig betreft het hier alleen het thema voor het jaarlijkse vastelaovesbal dat door Urbanus wordt georganiseerd in hun verenigingsgebouw ’t Hoppert. Dit gezellig en druk bezochte bal zal plaats vinden op vrijdag 1 februari. Ook dit jaar zal de mooiste verkleding met een prijs beloond worden, reden dus om eens stevig na te denken over de crisis uitdossing.

De live muziek is wederom in de vertrouwde handen van huisorkest "Doen beejein" en verder zal Belhamel Prins Geert d’n zesde ut bal bezoeken met zijn gevolg. Onder het motto “hoe meer zielen hoe meer vreugd” zijn net als andere jaren familie, vrienden en kennissen van leden van de schutterij ook van harte welkom. Wat er verder in deze tijd van crisis volgt zien we die avond wel. De aanvang is om 20.00 uur.

Geplaatst op 28 Januari 2013

Bondsfeest 26 mei
De Belfeldse schutterij is met 18 andere verenigingen lid van de schuttersbond Juliana.
Deze bond organiseert elk jaar 3 schuttersbondsfeesten waarbij de organisatie bij toerbeurt wordt toegewezen. Dit heeft tot gevolg dat ongeveer iedere 7 jaar Belfeld de organisatie van een van de drie schuttersbondfeesten voor zijn rekening neemt. Dit jaar zal daarom op 26 mei in Belfeld het eerste schuttersbondsfeest van het seizoen plaatsvinden.

De dag begint met een ontvangst van de verenigingen in de Hamar, gevolgd door een historische optocht. Aansluitend zijn de schietwedstrijden die beginnen met de wedstrijd voor de Bondskoning. Ook zullen er diverse muziek- en vendelwedstrijden te bewonderen zijn. Dit alles op het schietterrein van de Broederschap gelegen aan de Bolenbergweg in Belfeld.

Geplaatst op 26 Januari 2013