Broederschap St. Urbanus Belfeld

Prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2
Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015.

Geplaatst op 20 December 2014

Nieuwe grasmat
Met het einde van het seizoen is een begin gemaakt voor een nieuw seizoen. Het terrein is namelijk flink onder handen genomen. Zo ook de grasmat die na jarenlange trouwe dienst de nodige slijtplekken en hobbels ging vertonen. Na het egaliseren en inzaaien kan de natuur nu zijn werk doen met hopelijk als resultaat een perfecte schutterswei voordat de eerste kogels van 2015 de lucht in gaan.

Geplaatst op 20 Oktober 2014

50 jaar St. Urbanus Grashoek
Vandaag, 21 september, hebben we deelgenomen aan het 50-jarig jubileum van St. Urbanus uit Grashoek. Voorafgaand aan de schietwedstrijd was er een optocht door de straten van Grashoek. Als bedankje kregen we van de jubilerende vereniging een beeldje aangeboden.

Geplaatst op 21 September 2014

Bondsfeest Neer
Op 24 augustus is de Broederschap voor het derde en laatste Bondsfeest van de Bond Juliana te gast geweest in Neer.
Was het tijdens de optocht droog tijdens het schieten hadden we af en toe last van een bui.
Hieronder een paar foto's van de optocht.

Geplaatst op 24 Augustus 2014

17 augustus Burgerschieten

Op zondag 17 augustus organiseert Broederschap St. Urbanus uit Belfeld een drietallen schietwedstrijd voor Belfeldse verenigingen, groepen en families. Iedereen kan hieraan met een of meerdere drietallen deelnemen. De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. De kaartverkoop eindigt om 17.00 uur. Tot 18.15 uur bestaat er gelegenheid tot het volschieten van de kaarten waarna om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Evenals vorig jaar zijn er vier zware buksen ter beschikking. Verder wordt er ook nog een buks op de gelukshark ingezet. Voor het winnende drietal is een wisselbeker beschikbaar, verder zijn er nog geldprijzen te winnen. 

Natuurlijk is er ook aan de jeugd gedacht. Deze kunnen o.a. hun schietkunsten met de windbuks tonen op een mini schietboom met bölkes. Bij goed weer is ook een springkussen aanwezig.
Indien noodzakelijk zullen de leden van de schutterij u met plezier vertrouwd maken met de zware buks.

Geplaatst op 02 Augustus 2014

Maasniel wint OLS.
Voor Belfeld kwam met een misser in de vierde kavelronde een einde aan het OLS avontuur voor 2014.
Maar zoals het de Belfeldse schutters betaamd werd de teleurstelling snel omgebogen in een gezellige dag.
Uiteindelijk wist St. Urbanus uit Maasniel op de zondag (dus de derde OLS dag) d'n Um te winnen. We feliciteren ze van harte met deze overwinning.

Geplaatst op 13 Juli 2014

Broederschap naar kavelen
Gisteren tijdens het schieten op het OLS heeft het zestal zich bij de laatste 76 schutterijen geschoten die deel mogen nemen aan het kavelen aanstaande zaterdag. Voorafgaand aan de schietwedstrijden, die gepaard gingen met een stevige regenbui en harde windstoten, was de optocht door de straten van Grevenbicht. Ondanks het feit dat we als een van de laatste verenigingen in de optocht van start gingen was er veel publiek langs de route aanwezig en werd de Broederschap getracteerd op veel applaus.
Komende zaterdag vertrekken we om 09.00 uur naar het afkavelen. De wedstrijden beginnen dan om 11.00 uur.

Klik hier om de Broederschap te zien tijdens het defile.

Geplaatst op 07 Juli 2014

Zestal OLS bekend
Vanavond is het zestal wat zondag op het OLS gaat schieten bekend geworden.
In volgorde van schieten treden de volgende schutters voor de Broederschap in Grevenbicht aan:
Jort van de Bongard
Har Peeters
Ton Spee
Marcel Jost
Joost Schers
Ruud van Dijk
 
De reserve schutters zijn Sef Cremers en Frits Pubben.
We wensen de schutters veel succes.

Geplaatst op 03 Juli 2014

OLS 6 juli in Grevenbicht
Het is weer zover het OLS 2014. Dit keer op 6 juli in Grevenbicht. Met nummer 144 nemen we deel aan de grote historische optocht door de straten van Grevenbicht. Met hetzelfde nummer zijn we later die middag onder de schietboom te vinden waar het Belfeldse zestal zich in de strijd zal gooien. Het exacte zestal zal pas kort voor het OLS bekend worden gemaakt.
Verder zijn de vendeliers weer van de partij. Na drie keer op rij de eerste prijs te hebben gehaald zijn ze weer stevig aan het oefenen om wederom hun beste beentje voor te zetten.

Geplaatst op 26 Juni 2014

Tweede Bondsfeest in Tegelen.
Aanstaande zondag 22 juni is het tweede Bondsfeest in Tegelen.
Uiteraard zijn we hier met de vereniging van de partij.

Geplaatst op 15 Juni 2014

18 Mei Bondsfeest Sevenum
Op 18 mei was het eerste Bondsfeest van de Bond Juliana van dit jaar. De Broederschap was hier samen met 18 andere schutterijen van de partij. Samen met het Vogelschieten, het OLS en de Bondsfeesten in Tegelen en Neer vormen de Bondsfeesten de belangrijkste schuttersevementen van dit jaar. Ging het schieten niet zo goed anders ging het met de verschillende prijzen in de optocht: 1ste prijs mooiste geheel, 1ste prijs voor de beste houding, 1ste prijs voor de vaandeldrager en 1ste prijs voor de commandant.

Geplaatst op 11 Mei 2014

Joost Schers koning 2014
Op zondag 4 mei is Joost Schers de nieuwe koning van de Broederschap geworden. Onder een strallende zon schoten 33 schutters om de koningeer die met het 131ste schot in het voordeel van Joost werd beslist. Het is de tweede keer dat Joost koning is. Overigens is vader Jos ook al twee keer koning van de vereniging geweest. De koningsknechten zijn Djarno Gingter en Noud Dings.
Voorafgaand aan het koningsschieten werd door oud commandant Jan Smeets een nieuwe gildestaf aan de vereniging aangeboden welke door pastoor Dautzenberg werd ingezegend. Eerder die dag werd Ger Hoijmakers gehuldigd wegens zijn 40 jaar lidmaatschap en Jan Engelen en John Geraads vanwege hun 25-jarig lidmaatschap. Hiervoor werd Giel Smeets voorgesteld als nieuwe bordjesdrager van de vereniging.

Geplaatst op 05 Mei 2014

Vogelschieten 4 mei
Op zondag 4 mei is het vogelschieten van Broederschap St. Urbanus uit Belfeld, de jaarlijkse wedstrijd om te bepalen wie de nieuwe koning van de vereniging wordt. Om 13.30 uur vertrekt een stoet van schutters onder begeleiding van blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Eerst zal echter wethouder Wim van den Beucken worden opgehaald die namens de gemeente aanwezig is.
 
Bij aankomst worden de jubilarissen Ger Hoijmakers wegens zijn 40-jarig lidmaatschap en Jan Engelen en John Geraads vanwege hun 25-jarig lidmaatschap gehuldigd. Aansluitend start de strijd om het koningszilver. Een strijd die ten einde is op het moment dat de laatste resten van de vogel zijn afgeschoten. De schutter die deze eer te beurt valt is de nieuwe koning met als bewijs de versierselen van het koningszilver. Normaal wordt de nieuwe koning in een korte optocht voorgesteld aan Belfeld. Vanwege de Dodenherdenking zal dit dit jaar echter niet gebeuren. Daarom zal nu in ons verenigingslokaal Urbanushaof een toast op de nieuwe koning worden uitgebracht. Aansluitend is er een gezellig samenzijn.
 
Gedurende deze middag kunnen de kinderen zich op het springkussen vermaken.

Geplaatst op 25 April 2014

Foto's koningszilver
Zoals elke schutterij heeft de Broederschap veel 'koningszilver'. Dit zijn zilveren platen die in het verleden door de verschillende koningen aan de vereniging zijn aangeboden als herinnering aan hun koningsschap. De oudste van deze platen zijn nu ingescant en te bekijken.

Geplaatst op 20 April 2014

Terrein weer op orde.
Afgelopen zaterdag is ons schietterrein aan de Bolenbergweg weer in orde gebracht voor een nieuw schuttersjaar.
Elk jaar treden de leden aan het begin van het schietseizoen aan om samen te zorgen dat alles er weer prima uitziet. Natuurlijk zijn er ook gedurende het jaar vele activiteiten waarbij de leden hun handen uit de mouwen steken om te zorgen dat alles op orde blijft.

Geplaatst op 06 April 2014

Nummer 5 tijdens Bondsfeesten
Vandaag is tijdens de jaarvergadering van de Bond Juliana naast de diverse agendapunten ook weer de loting voor de optocht voor het komende jaar verricht. Resultaat is dat de Broederschap met nummer 5 deelneemt.

Geplaatst op 15 Maart 2014

OLS aangewezen tot nationaal cultureel erfgoed
Vandaag tijdens de OLS voorjaarsvergadering is het OLS op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012.
Immaterieel erfgoed, waar nu het OLS ook onder valt, is altijd levend erfgoed. Dat betekent dat het een traditie is met een geschiedenis en dat er een enthousiaste groep mensen is die de traditie uitdraagt en door wil geven aan volgende generaties.
In Limburg staan onder meer ook de Passiespelen in Tegelen en het Draaksteken in Beesel op de lijst. Buiten Limburg b.v. de vierdaagse en het bloemencorso in Zundert.
Daarnaast zijn er nog tientallen tradities voorgedragen om op de lijst te worden geplaatst, waaronder Sinterklaas en de Elfstedentocht.

Geplaatst op 08 Maart 2014

Nummer 144 op OLS 2014
Gisteren is de loting van de optocht voor het komende OLS geweest. Ons is nummer 144 (van de 148) te beurt gevallen. We zijn dit keer dus het staartje van de optocht.

Voor onze bond is de loting voor het OLS verder:
Nr 10 Sint Sebastianus Sevenum
Nr 15 Sint Thomas van Aquino Blerick
Nr 25 Sint Barbara Reuver
Nr 26 Sint Lucia Horst
Nr 40Sint Martinus Maasbree
Nr 45 Bussen Schutten Neer
Nr 49 ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray
Nr 53 Ons Genoegen Siebengewald
Nr 60 Sint Lambertus Helden
Nr 71 Sint Leonardus Panningen-Egchel
Nr 80 Sint Urbanus Grashoek
Nr 97 Sint Antonius en Sint Petrus Baarlo
Nr 112 Akkermansgilde Venlo
Nr 113 Sint Hubertus Kessel
Nr 114 Sint Jan Grubbenvorst
Nr 123 Sint Anthonius Tegelen
Nr 130 Sint Hubertus Beringe
Nr 134 Sint Martinus Tegelen

Geplaatst op 25 Februari 2014