Broederschap St. Urbanus Belfeld

Nieuwe grasmat ingezaaid.

Afgelopen weken zijn er allerlei voorbereidingen uitgevoerd voor het aanleggen van een nieuwe grasmat. Zo zijn onder andere de bomen gesnoeid en uitgedund.

Afgelopen zaterdag is men begonnen met het frezen van de grond en het inbrengen van mest. Vandaag is het terrein geëgaliseerd en het gras ingezaaid zodat we volgend jaar weer over een mooie grasmat kunnen beschikken.

Geplaatst op 18 Oktober 2021

Leerlingen bassischool bezoeken schutterij.

Op dinsdag 21 en 28 september hebben 90 leerlingen van de Belfeldse bassischool Kom.Mijn de schutterij bezocht. In 2001 bestond de Broederschap 350 jaar. Als onderdeel van de jubileumactiviteiten wilde we de jeugd kennis laten maken met de oudste vereniging van Belfeld. Sinds dat moment bezoeken elke twee jaar de leerlingen van groep 7 en 8 dit stukje Limburgs erfgoed.

Na een korte ontvangst in de kantine gingen ze zelf aan de slag. In kleinere groepen zagen ze onder andere hoe kogels en bölkes worden gemaakt. Om een beetje het OLS optocht gevoel te ervaren werd er een stukje gemarcheerd en kwamen ze er zelf achter dat vendelzwaaien moeilijker is dan gedacht. De Broederschap neemt elk jaar deel aan de Dodenherdenking. Daarom was er ook aandacht voor het vlag hijsen. Natuurlijk ontbrak het schieten met de windbuks en de echte buks niet in het programma dat twee uur duurde.

Gezien de reacties van de kinderen kunnen we gerust stellen dat het een geslaagd bezoek was dat over twee jaar herhaald wordt.

Geplaatst op 29 September 2021

Schietseizoen ten einde

Met de traditionele Kermistocht hebben we gisteren het seizoen 2021 officieel afgesloten. Normaal stoppen we dan ook met schieten. Omdat echter dinsdag groep 8 van de Belfeldse basisschool op bezoek komt, wordt er aanstaande zaterdag nog geschoten. Wat is de relatie tussen deze activiteiten vraagt u zich wellicht af. De reden is dat tijdens het bezoek de kinderen onder andere aan de slag gaan met het maken van kogels. Omdat we deze niet als zodanig opslaan kunnen de leden extra afsluitende schoten doen.

Binnenkort komen we terug op het bezoek van de 90 kinderen aan de Broederschap.

Geplaatst op 26 September 2021

Corona schietseizoen.

Met de aangekondigde versoepelingen is ook het verenigingsleven van de schutterij weer beperkt op gang gekomen. Sinds12 juni is de kantine op zaterdag van 18.00 tot 22.00 uur voor de leden geopend en kan er met "hindernissen" geschoten worden. Zo moet de schutter een mondkapje dragen en doet hij meerdere schoten achter elkaar om het poetsen van het wapen tot een minumum te beperken. Daarnaast ligt het wapen in het affuit. Ook zijn er geen wedstrijden met andere verenigingen. Dat betekent dat we net als vorig jaar dit jaar geen Burgerschieten kunnen organiseren. Ondanks al deze beperkingen is er echter weer gelegenheid om onder de buks te kunnen staan en om als leden, zij het op afstand, bij elkaar te komen.

Geplaatst op 22 Augustus 2021

Voorbereidingen opening gestart.

Vanmorgen zijn een tiental leden aan de slag geweest om het terrein op orde te brengen en de kantine een eerste spinnenwebben poetsbeurt te geven na meer dan een jaar stilstand. Resultaat is dat de buitenkant van gebouw en het terrein er weer verzorgd uit ziet. De kantine is aan de binnenkant weer enigszins leefbaar maar moet toch nog wel een goede schoonmaakbeurt krijgen. Dit gaat op korte termijn gebeuren.

Geplaatst op 29 Mei 2021

Schutterij huldigt jubilarissen in Coronatijd.

Een van de populairste activiteiten van het schuttersseizoen is het vogelschieten. Van oudsher vindt dit in Belfeld op de eerste zondag van mei plaats. Normaliter vertrekken de schutters dan in een stoet, onder begeleiding van de Belfeldse harmonie en de Hölter Brök naar het schuttersterrein. Voor de aanvang van het vogelschieten worden allereerst de jubilarissen gehuldigd. Door het Corona virus kon dit evenement vorig jaar niet doorgaan. De hoop was dat we dit jaar wel de traditie konden vieren. Echter net als vorig jaar houdt het virus ons nog stevig in zijn greep, met als gevolg dat er ook in 2021 geen vogelschieten is.

Om de vijf jubilarissen toch de waardering te geven die ze verdienen heeft een afvaardiging van het bestuur ze op de dag van het vogelschieten op een Coronaproof manier in hun eigen huiselijke omgeving gehuldigd. De jubilarissen zijn: Peter Smeets (40 jaar), Jac Simons, René van Dijk, Thijs Coppes en Har Peeters (allen 25 jaar).

We realiseren ons dat op deze manier de jubilarissen niet dezelfde erkenning krijgen als tijdens het vogelschieten. Daarom zullen we, als we weer in volle glorie van de schutterstraditie kunnen genieten, er zeker op terugkomen.

Geplaatst op 02 Mei 2021

Onderhoud aan terrein.

Normaal begint eind maart het schuttersseizoen. Door Corona kan voorlopig echter nog geen sprake zijn van aanvang van het schietseizoen.

Desalniettemin wordt er onderhoud aan gebouw en terrein verricht. Vandaag is de parkeerplaats verwijderd. Het vrijgekomen stuk grond zal onderdeel van de schutterswei gaan worden.

Geplaatst op 30 Maart 2021

Geen Bondsfeesten in 2021.

Gisteren kregen we bericht van de Bond Juliana dat ook in 2021 geen Bondsfeesten kunnen worden georganiseerd. De geplande Bondsfeesten in Tegelen, Neer en Reuver schuiven daarom door naar 2022.

De situatie is gewoonweg nog te ongewis voor de organiserende verenigingen.

Geplaatst op 25 Februari 2021

Dit jaar geen OLS. Vogelschieten en Bondsfeesten?

Zoals in de media bekend gemaakt heeft de OLS organisator Meijel, in overleg met de Federatie, besloten dat er ook dit jaar geen OLS zal plaatsvinden. Meijel heeft gelukkig wel toegezegd het in 2022 op te pakken. Of dat ook betekent dat er geen Bondsfeesten of andere schietwedstrijden zijn is nog niet bekend. We gaan het zien.

Ook voor onze eigen activiteiten gaan we de ontwikkelingen goed volgen. Of dat consequenties heeft voor het Vogelschieten, dat traditioneel op de eerste zondag van mei is, kunnen we nu nog niet zeggen.

Geplaatst op 23 Januari 2021

Agenda
Jun 2024
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Volg ons ook via Facebook: Facebook