Broederschap St. Urbanus Belfeld

2 Nieuwe buksmeesters
Sinds een aantal jaren is het binnen het schutterswezen verplicht om gecertificeerde buksmeesters te hebben tijdens het schieten. Binnen de Belfeldse Broederschap hebben de afgelopen jaren verschillende leden de bijbehorende cursus gevolgd. Afgelopen weken hebben Hans van den Bongard en Tom Schatorie ook deze cursus gevolgd. Afgelopen zaterdag zijn beide hiervoor geslaagd en zijn ze officieel buksmeesters. Onderstaand een foto van de gelukkigen.

Geplaatst op 06 December 2017

Onderhoud terrein
Het schietseizoen is afgelopen en daarmee breekt de tijd weer aan voor het noodzakelijke onderhoud aan terrein en gebouw. Zo waren vandaag verschillende leden bezig om de tuin aan de voorkant te fatsoeneren en in de kelder reparaties uit te voeren.

Geplaatst op 04 November 2017

Uitstapje Maastricht
De agenda van de Broederschap kent een hele reeks van activiteiten die zich voornamelijk in april t/m september afspelen. De meeste zijn uiteraard gerelateerd aan de verschillende schietwedstrijden. Buiten het schietseizoen hebben we echter ook nog verschillende activiteiten. Zo organiseren we elke 3 jaar na het schietseizoen een uitstapje. 7 Oktober werd daarom Maastricht bezocht. In een dagvullend programma was er een rondleiding in de Sint Servaasbasiliek en haar schatkamer gecombineerd met een stadswandeling en kon er een bezoek aan Brouwerij de Keyzer N.A. Bosch worden gebracht. Daarnaast was er tijd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen. Uiteraard werd ook een natje en een droogje niet vergeten en mocht de Limburgse vlaai niet ontbreken. Gezien de vele positieve reacties kunnen we gerust stellen dat het een geslaagde dag was.

Geplaatst op 15 Oktober 2017

Jaarlijkse fietstocht Kelderploog
Elke dinsdagmiddag komen een aantal schutters in de kelder van ons verenigingsgebouw bij elkaar om er voor te zorgen dat we als schutterij de traditionele schietsport kunnen blijven beoefenen:  "de Kelderploog". Er worden dan o.a. kogels gemaakt en harken volgestoken. Maar ook terrein en kantine worden onderhouden. Elk jaar organiseren ze zelf een gezellige fietstocht. Zo ook dit jaar. Hieronder enkele foto's voor een sfeerimpressie.

Geplaatst op 08 September 2017

Familie Pubben wint Burgerschieten
Zondag 27 augustus was het Burgerschieten. 16 groepen deden mee die 77 drietallen vormde. Het was prachtig weer en de aanwezigen vermaakte zich prima. De kinderen konden met de windbuks schieten en zich uitleven op het springkussen. De winnaars werden de familie Pubben die de sterkste bleken nadat 33 drietallen hadden gekaveld.

Geplaatst op 28 Augustus 2017

Giel Smeets Bondskoning.
Vandaag tijdens het laatste schuttersbondsfeest van 2017 in Beringe is Giel Smeets Bondskampioen van de Bond Juliana bij de jeugd geworden. Giel wist de concurrentie tijdens het windbuks schieten te verslaan door de vogel als laatste naar beneden te schieten.

Geplaatst op 20 Augustus 2017

Burgerschieten 27 augustus
Broederschap St. Urbanus organiseert jaarlijks het Burgerschieten, een mooie gelegenheid om met de eeuwenoude schietsport kennis te maken. Dit jaar vindt dit plaats op zondag 27 augustus. Die dag organiseren we een drietallen schietwedstrijd. U kunt dan met een of meerdere drietallen het schieten met de zware buks zelf ervaren. Ook is er een gelukshark beschikbaar. Uiteraard onder begeleiding van ervaren buksmeesters.

Burgerschieten

De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Voor het winnende drietal is er een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Natuurlijk is er ook voor de jeugd gelegenheid om te schieten. Zij kunnen met de windbuks bölkes schieten op een mini schietboom. Verder zal er bij goed weer een springkussen aanwezig zijn.
 
Omdat de wetgeving is aangescherpt eist de wetgever dat we van elke schutter de naam en het documentnummer en geldigheidsdatum van zijn ID-kaart, paspoort of Rijbewijs noteren. Neem dit dus a.u.b. mee.


We hopen u van harte te mogen begroeten op 27augustus.

Geplaatst op 13 Augustus 2017

Zonnebloem te gast
Op 21 juli heeft de Zonnebloem afdeling Belfeld samen met de gasten en vrijwilligers een gezellige middag gehouden op het zonovergoten terrein van Broederschap Urbanus. Er waren ongeveer 60 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem aanwezig. Terwijl er gestart werd met koffie/thee en een heerlijk stuk vlaai zorgde het zangduo Ari-Ja voor de muziek. Aansluitend werd onder het genot van een drankje een tombola houden. De middag werd afgesloten met een bezoek door een friteswagen waarbij de gasten konden genieten van frites met een snack. Iedereen was het over eens dat het een geweldige middag was.

Geplaatst op 29 Juli 2017

OLS Merkelbeek 2017
Gisteren was het OLS in Merkelbeek. Jammer genoeg was het schieten voor ons snel voorbij. Daarentegen hadden we tijdens de optocht meer succes. Rene van Dijk behaalde een tweede prijs in de categorie beste commandant. De vendelgroep wist wederom een perfecte eerste prijs te behalen met het vendelen tijdens de optocht.

Zoals gebruikelijk zond omroep L1 de optocht live uit. De liefhebbers die het gemist hebben kunnen op onderstaande link Belfeld terug zien: https://l1.nl/optocht-ols-2017-nummers-100-tm-109-130158/.
Na 10:44 minuten zijn we aan de beurt. 

Geplaatst op 03 Juli 2017

Zestal OLS bekend
Vanavond is het zestal voor het OLS bekend gemaakt. De volgorde waarin de schutters zondag gaan schieten is:
Jort van de Bongard,
Sef Cremers,
Ben Melis,
Tom Schatorie,
Frits Pubben,
Har Peeters.
 
We wensen het zestal heel veel succes.

Geplaatst op 29 Juni 2017

Belfeldse basisschool bezoekt schutterij
Vandaag waren 55 kinderen van groep 7 van de Belfeldse basisschool te gast bij de Broederschap. Sinds 2001 komen groep 7 en 8 om het andere jaar naar de schutterij. Door de leden van de vereniging wordt de kinderen dan uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij een schutterij en wat allemaal nodig is voordat een schot gelost kan worden. De middag begint met een korte historie van de vereniging. Daarna gaan ze, verdeeld over 6 groepen zelf aan de slag. Zo wordt er gevendeld, gemarcheerd en natuurlijk geschoten. Na afloop is er nog gelegenheid voor het stellen van vragen. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Vrijdag 30 juni komen ongeveer 60 kinderen van groep 8 een bezoek brengen. 

Geplaatst op 23 Juni 2017

Tweede Bondsfeest Reuver
Vandaag was het tweede Bondsfeest van de Bond Juliana in Reuver. Na ontvangst en inspectie was er een optocht door de kern van Reuver. Aansluitend was er een korte verplaatsing naar het schietterrein. Hier werd om 15.30 uur begonnen met de schietwedstrijden. Vielen we tijdens het schieten op het eerste Bondsfeest goed in de prijzen, dit keer ging het wat minder. Een spreekwoord zegt echter dat een mindere generale een goede uitvoering oplevert. We gaan er dus voor op het OLS. Wat de overige prijzen betreft was het net als de vorige keren weer stuivertje wisselen met Helden en Neer.

Geplaatst op 18 Juni 2017

Scouting Belfeld bezoekt schutterij
Gisteren, 16 juni, heeft een groep van de Belfeldse scouting een bezoek gebracht aan de schutterij. Het initiatief hiervoor kwam van Bas Bloemers en Sean Reinders, dit als invulling van hun wekelijkse vrijdagavond bij de scouting. Bas en Jean zijn namelijk beide ook lid van de Broederschap. Na een kort welkom en een rondleiding door de werkplaats werd er flink geschoten op de bolkes. Met een afkaveling werd uiteindelijk de volgorde van de winnaars duidelijk. Als afsluiting moesten ook de aanwezige leden van de schutterij aantreden in het karree. Iedereen was het er over eens dat het een geslaagde avond was.

Geplaatst op 17 Juni 2017

Bondsfeest Grubbenvorst
Vandaag was het eerste Bondsfeest van de Bond Juliana in Grubbenvorst. De optocht begint dit jaar een 1/2 uur eerder en dus vertrok deze om 13.30 uur. Wegens de verwachtte hoge temperaturen was de lengte ingekort tot een 750 m lange route door de kern van Grubbenvorst.
Aansluitend waren de diverse schiet- en nevenwedstrijden op het schietterrein van organiserende vereniging Schutterij St. Jan. Tijdens de schietwedstrijden behaalde het B zestal een derde plaats. Wegens de invallende duisternis moesten de overblijvende A-zestallen die niet gemist hadden, waaronder Belfeld, loten om de eerste plaats.

Geplaatst op 28 Mei 2017

Jo Peeters nieuwe Koning
30 Schutters en 174 schoten levert als resultaat 1 nieuwe koning. Gisteren is tijdens het Vogelschieten van Broederschap St. Urbanus Belfeld Jo Peeters de nieuwe koning geworden. Jo, die ook in 2009 al een keer koning werd was de winnaar van een spannende strijd die langer dan voorgaande jaren duurde. Jo zal tijdens de optochten vergezeld worden door zijn vrouw Lientje en door de koningsknechten Jac Simons en Ad van Sambeek.
Voorafgaand aan de schietwedstrijden werd Hay Smeets gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap.

Geplaatst op 08 Mei 2017

7 mei Vogelschieten
Op zondag 7 mei is weer het traditionele Vogelschieten van de Belfeldse Broederschap. Tijdens deze schietwedstrijd, die altijd op de eerste zondag van mei wordt gehouden, wordt bepaald wie de nieuwe koning van 2017 wordt. Rond de klok van 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf hotel-café Juliana naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Voor de muzikale omlijsting zorgen blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid.
 
Bij aankomst op het schietterrein wordt de huidige koning ontdaan van het koningszilver waarna de wedstrijd start om de nieuwe koningseer. De schutter die hierbij de laatste stukken van een houten vogel afschiet valt deze eer te beurt. Na de huldiging wordt hij in een korte optocht voorgesteld aan Belfeld. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.
 
Dit jaar wordt voorafgaand aan de schietwedstrijd Hay Smeets vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap onderscheiden met de OLS medaille.
Verder is er voor de kinderen bij goed weer een springkussen aanwezig.

Geplaatst op 29 April 2017

4 mei Dodenherdenking
Op 4 mei neemt de Broederschap deel aan de jaarlijkse Dodenherdenking.
Om 19.45 uur zal de schutterij present zijn bij het monument dat is geplaatst in het Burg. Harbersplantsoen nabij de kerk in Belfeld.

Geplaatst op 27 April 2017

Tweede Paasdag opening schuttersseizoen
Op tweede Paasdag begint voor de Belfeldse Broederschap het officiele schietseizoen. Vanaf 15.00 uur zijn de leden, hun partners en kinderen uitgenodigd om bij deze traditionele start aanwezig.

Geplaatst op 14 April 2017

Grote voorjaarsschoonmaak.
Vandaag hebben een kleine 20 tal leden de grote voorjaarsschoonmaak gehouden. Het terrein is daarmee weer op orde.
Het verenigingsgebouw heeft echter ook onderhoud nodig en daarom is er een eerste poetsbeurt geweest. Voordat de schietwedstrijden plaatsvinden staan nog verdere schoonmaakactiviteiten op de agenda. Ook zal een vervolg worden gemaakt met de noodzakelijke verfwerkzaamheden.

Geplaatst op 18 Maart 2017

Nummer 4 tijdens Bondsfeesten
Broederschap St. urbanus Belfeld is lid van de schuttersbond Juliana. Deze bond organiseert elk kaar 3 schuttersfeesten waaraan 20 verenigingen deel nemen. Uiteraard is schieten het belangrijkste onderdeel. Er zijn echter ook vele andere activiteiten te bekijken zoals de grote historische optocht en vendel- en muziekwedstrijden.
De Bondsfeesten worden in 2017 gehouden in Reuver, Grubbenvorst en Beringe. Wij nemen met nummer 4 deel aan de activiteiten.

Geplaatst op 18 Maart 2017

Bekers winnaars schieten uitgereikt.
Gisteren zijn tijdens de druk bezochte jaarvergadering de bekers aan de winnaars van de onderlinge schietwedstrijden uitgereikt.
Bij de A/B schutter was Ton Spee de beste. Omdat Ton niet aanwezig kon zijn nam vader Wim de beker in ontvangst. In de C/D klasse was Jan Simons de beste. Bij de jeugd werd de beker door Bas Bloemers gewonnen.

Geplaatst op 13 Maart 2017

Nummer 109 tijdens OLS
Gisteren is de loting van het OLS  geweest. We hebben nummer 109 toegewezen gekregen.
Met dit nummer zullen we deelnemen aan de optocht en aan de schietwedstrijden.
Het OLS vindt dit jaar plaats op 2 juli 2017 in Merkelbeek.
Voor meer informatie zie de website van de organisatie: http://www.ols2017.eu

Geplaatst op 11 Maart 2017

12 maart jaarvergadering.
Op 12 maart is de jaarvergadering van de schutterij. Dit als opmaat voor het komende schuttersseizoen waarvan de eerste schoten enkele weken later zullen worden gelost.

Geplaatst op 22 Februari 2017