Broederschap St. Urbanus Belfeld

Schutterij in Google Maps
Sinds een paar dagen is de Broederschap ook te vinden in Google Maps. Handig om te kijken waar we onze locatie hebben en hoe het te bereiken is. Ook is een streetview toegevoegd die een goed beeld geeft van onze accomodatie.

Geplaatst op 31 Oktober 2018

Zonnepanelen voor de Broederschap
Tijdens de afgelopen jaarvergadering werd door de leden van de Belfeldse schutterij voorgesteld om te kijken naar verdere mogelijkheden van verduurzaming van onze activiteiten. Gedurende het al meer dan 365 jarige bestaan is dit altijd al een punt van aandacht geweest. Denk b.v. aan de zichtbare aanschaf van de kogelvangers in het jaar 2000, maar ook aan de niet direct zichtbare verbeteringen die we een aantal jaren geleden verwezenlijkt hebben met de overschakeling van een op diesel gestookte verwarming naar een moderne gas installatie.
Daarnaast ziet de Broederschap, net als de meeste andere verenigingen, de kosten om een vereniging draaiende te houden stijgen. Hierin heeft het onderhouden van het eigen gebouw en terrein een belangrijk aandeel. De link van het omlaag brengen van de jaarlijkse (energie)kosten naar de aanschaf van zonnepanelen is daarmee snel gemaakt.
Natuurlijk is het een forse investering maar over een aantal jaren gaat deze zijn geld opleveren. Zeker ook omdat de zuidelijke ligging van het gebouw ideaal is. Broederschap St. Urbanus is daarmee een van de eerste schutterijen die sinds augustus elektriciteitneutraal is. Met de aanschaf van 24 zonnepanelen kunnen we in onze jaarlijkse elektriciteitsbehoefte voorzien en zijn we overgegaan op groene stroom.

Geplaatst op 21 Oktober 2018

Laatste officiele wedstrijd van dit jaar geschoten
Met het Bondsfeest in Horst is de laatste officiele schietwedstrijd van het jaar 2018 verschoten. Het C en D zestal sloot deze schietmiddag af met een prima 2de plaats. Verder waren er weer diverse 1ste, 2de en 3de prijzen in de optocht. Tijdens de laatste optocht hadden we een nieuwe bordjesdrager, Noah. Hij leverde een prima prestatie met het behalen van de eerste prijs. Proficiat.

Geplaatst op 02 September 2018

"Half Um" winnaar Burgerschieten
Gisteren, 26 augustus, was het jaarlijkse Burgerschieten. Het was rond de 21 graden en daarmee prima weer voor een gezellige schietmiddag waarbij "Doën Beejein" voor de vrolijke noot zorgde. Tijdens deze schietmiddag werden er 78 kaarten verkocht. Hiervan konden er 28 aan het kavelen deelnemen waarbij er geschoten werd op de kleine bolkes van 1 cm. Dat dit toch wel lastiger is bleek al snel want na 2 kavelrondes was de winnaar bekend: “Half Um”. Bij de jeugd werd er geschoten met de windbuks en werd de eerste prijs gehaald door Nomi Giesen.

Geplaatst op 27 Augustus 2018

Burgerschieten 26 augustus
Broederschap St. Urbanus organiseert jaarlijks het Burgerschieten, een mooie gelegenheid om met de eeuwenoude schietsport kennis te maken. Dit jaar organiseren we daarom op zondag 26 augustus wederom een drietallen schietwedstrijd. U kunt dan met een of meerdere drietallen het schieten met de zware buks zelf ervaren. Ook is er een gelukshark beschikbaar. Uiteraard onder begeleiding van ervaren buksmeesters.

Burgerschieten

De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Voor het winnende drietal is er een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Natuurlijk is er ook voor de jeugd gelegenheid om te schieten. Zij kunnen met de windbuks bölkes schieten op een mini schietboom.

Verder zorgt "Doen Beejein" voor vrolijke muzikale klanken.
 
Omdat de wetgeving is aangescherpt eist de wetgever dat we van elke schutter de naam en het documentnummer en geldigheidsdatum van zijn ID-kaart, paspoort of Rijbewijs noteren. Neem dit dus a.u.b. mee.

We hopen u van harte te mogen begroeten op 26 augustus.

Geplaatst op 11 Augustus 2018

OLS 2018 ten einde.
Na de eerste 36 punten overleefd te hebben traden we de kaveling aan met in totaal 59 verenigingen. Het Belfeldse zestal ging voorspoedig van start maar helaas was een van de blokjes de schutters de baas en was het 2018 avontuur voorbij. Natuurlijk was er een moment van teleurstelling maar niet lang. Er zijn immers nog zoveel andere dingen te beleven op het OLS. Voordat de schutters echter onder de buks konden aantreden was eerst nog een warme optocht door Raam. Ondanks de hitte werden verschillende prijzen behaald en was er zelfs een eerste prijs voor het vendelen in de optocht. Een prijs die mede door inspanning van de Belfeldse vendeliers in het leven is geroepen. Klik hier om voor een gedeelte uit de L1 rapportage tijdens het defile.

Geplaatst op 02 Juli 2018

Zestal OLS bekend
Vanavond is het zestal voor het OLS bekend gemaakt. De volgorde waarin de schutters zondag gaan schieten is: Jort van de Bongard, Sef Cremers, Frits Pubben, Hans van de Bongard, Marcel Jost en Har Peeters.
We wensen het zestal heel veel succes.

Geplaatst op 28 Juni 2018

Tweede Bondsfeest
Vandaag was het tweede Bondsfeest van het seizoen 2018 in Panningen-Egchel. Na de historische optocht door de straten van het centrum van Panningen gelopen te hebben vertrokken de schutters naar de schutterswei. Hier werd door Belfeld met 3 zestallen deelgenomen. Het werd geen eerste plaats maar alle drie de teams konden wel om de ereplaatsen in de afkaveling strijden. Verder werden er weer diverse 1ste, 2de en 3de prijzen gehaald bij de verschillende wedstrijdonderdelen.

Geplaatst op 17 Juni 2018

Eerste Bondsfeest in Tegelen
Vandaag was het eerste Bondsfeest van 2018 in Tegelen. Zoals gebruikelijk startte de dag met een ontvangst van de koningen, koninginnen, commandanten en voorzitters. De ontvangstlocatie was dit keer het Limburgs Schutterij Museum. Aansluitend was de inspectie op het schuttersterrein gevolgd door de optocht. Omdat het broeierig warm was had de organisatie, schutterij St. Martinus, in overleg met de schuttersbond Juliana besloten om deze in te korten. Rond 15.30 uur begonnen de schietwedstrijden. Het A-zestal behaalde hiermee een 2de prijs. Verder werden er verschillende prijzen gewonnen bij de diverse wedstrijdonderdelen.

Geplaatst op 27 Mei 2018

Jo Peeters Koning 2018
Gisteren op een stralende zonnige dag is het Jo Peeters voor de tweede keer op rij (derde keer in totaal) gelukt om koning van de Broederschap te worden. Onder grote publieke belangstelling werden de eerste schoten gedaan door de burgemeester en pastoor, gevold door de oude koning (en wat we toen nog niet wisten ook de nieuwe). In totaal hadden 27 schutters op een taaie vogel 188 schoten nodig om deze naar beneden te halen. Tijdens de schietwedstrijden verzorgde blaoskapel de Hölter Brök de muziek. Jo zal tijdens de optochten vergezeld worden door zijn vrouw Lientje en de koningsknechten Thijs Coppes en Hans op het Veld.
Voordat het schieten begon werden eerst een drietal jubilarissen van de schutterij gehuldigd. Ben Melis en Jos Hoezen zijn 25 jaar lid, Jan Ummenthum 40 jaar. Ook werden Pieter Goossens en Paul Gitmans in het zonnetje gezet. Beide leden van harmonie Kunst na Arbeid hebben maar liefst 60 jaar onafgebroken deelgenomen aan de muzikale stoet.

Geplaatst op 07 Mei 2018

4 mei Dodenherdenking
Op 4 mei begint om 19.45 uur de Dodenherdenking op het Burgemeester Harbers plantsoen aan de Irenelaan te Belfeld. Net als voorafgaande jaren zal de schutterij weer aanwezig zijn bij deze nationale herdenking. Dit jaar zal de Broederschap ook het leggen van de krans bij het monument voor zijn rekening nemen.

Geplaatst op 02 Mei 2018

Vogelschieten 6 mei
Op de eerste zondag van mei, dit jaar dus 6 mei, is traditioneel het Vogelschieten van Broederschap St. Urbanus. Voordat de wedstrijd begint vertrekt om 13.30 uur een stoet van schutters vanaf hotel-café Juliana, via de Hamar, naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Bij de Hamar zal burgemeester Scholten aansluiten in de stoet. Voor de muzikale omlijsting tijdens de optocht zorgen Harmonie Kunst na Arbeid en blaoskapel de ‘Hölter Brök’.
 
Bij aankomst op het schietterrein wordt de huidige koning ontdaan van het koningszilver waarna de wedstrijd start om de nieuwe koningseer. Tijdens de koningsstrijd zorgt de ‘Hölter Brök’ voor muzikale ondersteuning. Als de nieuwe koning bekend is wordt hem tijdens een korte ceremonie het zilver omgehangen en wordt een toost uitgebracht. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.
 
Dit jaar worden, voorafgaand aan de schietwedstrijd, Ben Melis en Jos Hoezen vanwege hun 25-jarig lidmaatschap en voorzitter Jan Ummenthum vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap onderscheiden met de bijbehorende OLS medaille. Ook zullen we 2 leden van de harmonie, Pieter Goossens en Paul Gitmans, in het zonnetje zetten omdat ze al 60 jaar met de harmonie van de partij zijn.

Geplaatst op 02 Mei 2018

Uit de oude doos
Een lid van onze vereniging kwam tijdens de voorjaarsschoonmaak een aantal oude foto's tegen. De meeste zijn gemaakt tijdens een Vogelschieten of een Bondsfeest bij de Crieemer, later het toenmalige cafe de Boer. Voordat we onze eigen schietaccommodatie hadden stond de schietboom namelijk achter dit cafe gelegen aan de Bolenbergweg. Gezien de (provisorische) feesttent op de achtergrond, de personen in andere uniformen en het schieten met meerdere buksen, denken we aan een Bondsfeest. Het is echter niet duidelijk.

Geplaatst op 12 April 2018

Schietseizoen 2018 officieel begonnen
Gisteren is op tweede Paasdag het nieuwe schuttersseizoen van Broederschap St. Urbanus Belfeld van start gegaan. Traditioneel is er dan een eiertip waarbij natuurlijk naar eieren gezocht kan worden door de aanwezige kinderen.
Ongeveer 50 leden, partners en kinderen waren op deze gezellige middag die om 15.00 uur begon aanwezig.

Geplaatst op 03 April 2018

Gebouw en terrein gereed voor nieuw schietseizoen
Vanmorgen waren een kleine twintig-tal leden aanwezig die stevig aan de slag zijn geweest.
De platen van de kogelvangers zijn schoongemaakt, de koeling van de bar is stevig onder handen genomen, de kantine heeft een eerste poetsbeurt gehad, er is gesnoeid, geknipt, geschoffeld, met de bladblazer rondgegaan, zwarte zand aan de voorkant aangevuld, noodverlichting nagekeken, telefoon gerepareerd, een nieuwe verlichting aan de onderkant van de uitgiftebalie in de keuken aangebracht, klinkers aanlegpalen schoongespoten, etc…. Kortom er is veel gebeurd.

Geplaatst op 10 Maart 2018

Nummer 145 tijdens OLS, nummer 13 tijdens Bondsfee
Tijdens de loting van het OLS hebben we nummer 145 toebedeeld gekregen. We lopen dan net niet als laatste want er doen 146 verenigingen mee.
Verder was op 17 maart tijdens de voorjaarsvergadering van de Bond Juliana de loting voor de Bondsfeesten van dit jaar. Deze loting heeft voor ons nummer 13 opgeleverd.


Geplaatst op 09 Maart 2018

Winnaars seizoen 2017 bekend
Tijdens de jaarvergadering werden de winnaars van het schietseizoen 2017 bekend gemaakt. Bij de jeugd was Bas Bloemers de beste. Bij de C/D schutters ging de beker naar Jan Simons en bij de A/B schutters was Har Peeters de beste.Geplaatst op 05 Maart 2018

Winterslaap bijna voorbij
Alhoewel de winter nog stevig van zich laat horen is de winterslaap voor de schutterij bijna voorbij.
Morgen, zondag 4 maart, is de jaarvergadering en de volgende week zaterdag gaan de leden aan slag om gebouw en terrein weer gereed te maken voor het seizoen 2018. De eerste oefenwedstrijd is op 24 maart.

Geplaatst op 05 Maart 2018

Agenda
Jun 2023
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Volg ons ook via Facebook: Facebook