Geschiedenis
Alhoewel de oorspronkelijke oprichtingsdatum van onze vereniging niet exact bekend is, wordt uitgegaan van het oudst bekende jaartal 1653 vermeld op de linker vleugel van het zilveren gekroonde vogeltje dat onderaan het koningszilver hangt. Ervan uitgaande dat deze in dit jaartal is gemaakt, mag er gevoeglijk van uitgegaan worden dat 1 jaar eerder reeds "op den voogel" geschoten is en dat de broederschap het hieraan voorafgaande jaar, 1651 dus, werd opgericht. Dit jaartal wordt dan ook als oprichtingsjaar aangehouden.

Eveneens de oorspronkelijke doelstelling van de vereniging is niet exact bekend, maar omdat er in de vroege kerkgeschiedenis van Belfeld gesproken wordt van het onderhouden van een kaplaan en het beschermen van deze en zijn kapel, wordt ervan uitgegaan, dat onze vereniging zijn oorsprong vindt binnen de kerk. Ervan uitgaande, dat ook onze vereniging, zoals zovelen in onze omgeving, is opgericht met als devies "voor auter, heerdt en troon" mag ervan uitgegaan worden, dat onze vereniging is opgericht ter bescherming van kerkaltaar (auter), bevolking (heerdt) en vaderland (troon).

Om het zelfstandig voortbestaan van de vereniging te waarborgen is in 1973 besloten, een nieuw "eigen" schietterrein te zoeken wat gevonden werd op de Bolenberg. De hierop staande paardenstal werd verbouwd tot schuilgelegenheid, en heeft tot 1991 gefungeerd als onze kantine 't Hoppert; genoemd naar de oude kadastrale benaming. In genoemd jaar is de nieuwe kantine in gebruik genomen, ook werd hier gekozen voor een nieuwe naam voor onze nieuwe kantine: "Urbanushoaf".
Onze vereniging is aangesloten bij de Bond van Noord-Limburgse Schutterijen "Juliana" waarin 21 schutterijen verbonden zijn. Deze Bond is wederom samen met 8 andere Bonden aangesloten bij de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) In deze Federatie zijn 7 bonden uit Nederlands Limburg en 2 bonden uit Belgisch Limburg aangesloten met in totaal 176 schutterijen, broederschappen en gilden.

Agenda
Jul 2024
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Volg ons ook via Facebook: Facebook