Broederschap St. Urbanus Belfeld

Prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2
Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2017.

Geplaatst op 26 December 2016

Broederschap verwelkomt nieuwe pastoor
Vandaag maakt de nieuwe pastoor Calo officieel kennis met de Belfeldse gemeenschap. Natuurlijk is de Broederschap ook van de partij. Ze begeleiden de pastoor vanaf de pastorie en vormen een erehaag in de kerk.

Geplaatst op 03 December 2016

Terrein winterklaar
Het schietseizoen is dan wel officieel ten einde, dit betekent niet dat er dan geen activiteiten meer zijn.
Gisteren hebben leden het terrein winterklaar gemaakt. Tevens zijn daarmee de eerste voorbereidingen voor een nieuw seizoen alweer gestart. Omdat de haag struiken achter de schietbomen dringend aan vervanging toe is, zijn ze gerooid zodat hier in het voorjaar nieuwe aanplant kan komen.

Geplaatst op 23 Oktober 2016

Afscheid pastoor Dautzenberg van Belfeld
“Voor auter, heerdt en troon”. Velen zullen dit gezegde niet herkennen. Dit credo is echter voor vrijwel alle schutterijen de reden waarom ze vele eeuwen geleden zijn opgericht. Zo ook voor de Belfeldse Broederschap. Het geeft uitdrukking aan de bescherming van het kerkaltaar, de bevolking en het vaderland. Vorig jaar hebben we met de deelname aan Prinsjesdag o.a. de "troon" in het spotlicht gezet, vandaag geven we uitdrukking aan "voor auter" tijdens het afscheid van pastoor John Dautzenberg. Dautzenberg is namelijk benoemd tot deken in Maastricht en gaat daarom de Belfeldse parochie verlaten. Leden van de schutterij hebben als eerbetoon een erehaag gevormd en pastoor Dautzenberg van de pastorie naar de kerk begeleid.

Geplaatst op 15 Oktober 2016

Seizoen bijna ten einde
Aanstaande zaterdag 24 september, met Belfeldse kermis, is de officiele sluiting van het Belfeldse schuttersseizoen. Geheel in traditie brengen we dan een bezoek aan cafe Maalbekerhohe om vervolgens met de partners in de eigen kantine te genieten van een buffet en gezellig samenzijn.
Als het weer het toelaat wordt er in oktober nog geschoten.

Geplaatst op 19 September 2016

Burgerschieten 28 augustus
Broederschap St. Urbanus bestaat dit jaar 365 jaar en is daarmee onlosmakelijk verbonden met Belfeld en zijn gemeenschap. Een verbondenheid die tot uitdrukking komt in het jaarlijkse Burgerschieten, een mooie gelegenheid om met de eeuwenoude schietsport kennis te maken. Op zondag 28 augustus organiseren we daarom een drietallen schietwedstrijd. U kunt dan met een of meerdere drietallen het schieten met de zware buks zelf ervaren. Ook is er een gelukshark beschikbaar. Uiteraard onder begeleiding van ervaren buksmeesters.
 
De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling.
Bij een wedstrijd hoort een prijs. Daarom is er voor het winnende drietal een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Natuurlijk is er ook voor de jeugd gelegenheid om te schieten. Zij kunnen met de windbuks bölkes schieten op een mini schietboom.
Verder zal er bij goed weer een springkussen aanwezig zijn.
 
Omdat de wetgeving is aangescherpt eist de wetgever dat we van elke schutter de naam en het documentnummer en geldigheidsdatum van zijn ID-kaart, paspoort of Rijbewijs noteren. Neem dit dus a.u.b. mee.
 
We hopen u van harte te mogen begroeten op 28 augustus.

Geplaatst op 19 Augustus 2016

Laatste Bondsfeest van dit seizoen
Aanstaande zondag, 24 juli, is alweer het derde en daarmee laatste Bondsfeest van dit schuttersseizoen. Vanwege de late vakanties en het Draaksteken in Beesel, heeft schutterij St. Hubertus uit Kessel besloten om het Bondsfeest kort na het OLS te organiseren. Normaliter vindt dit plaats in de maand augustus. Dat betekent echter niet dat de Belfeldse schutters al uitgeschoten zijn. Tot oktober wordt op de oefenzaterdagen nog gewoon geschoten. Ook zijn er nog diverse wedstrijden met o.a. de schutterijen van Groot Venlo. De optocht start zondag om 14.00 uur. Daarna beginnen de verschillende (schiet)wedstrijden.

Geplaatst op 19 Juli 2016

Uit de strijd voor het OLS.
Voor ons zit het OLS 2016 er op. Het is niet gelukt om aanstaande zaterdag terug te mogen keren naar Maasmechelen. De nevenwedstrijden verliepen echter beter. Zo was er een derde prijs voor het defile, een tweede prijs voor het mooiste geheel en een eerste prijs voor de vendeliers in de optocht. Ondanks het feit dat het schieten voor ons snel was afgelopen heeft iedereen zich prima vermaakt. De sfeer in de tent was er zeer zeker niet minder om en vierde de verbroedering hoogtij. Op naar het volgende jaar.

Geplaatst op 05 Juli 2016

OLS 2016
Aanstaande zondag 3 juli is het zover. Meer dan 150 verenigingen zullen dan deelnemen aan het jaarlijkse hoogtepunt van het schuttersseizoen in Maasmechelen, Belgie. De Belfeldse Broederschap is met nummer 85 van de partij. Dat betekent dat we rond 15.00 uur starten met de optocht. Eerst zullen echter om 14.15 uur de vendeliers deelnemen aan de vendelwedstrijden. Om 17.45 uur zal het zestal, onder de schietboom aantreden. In volgorde van schieten treden aan:
Jort van den Bongard,
John Ebus,
Tom Schatorie,
Huub Gielen,
Sef Cremers.
Ton Spee.
 
Wij wensen het zestal heel veel succes.

Geplaatst op 30 Juni 2016

Tweede Bondsfeest in Venlo
Aanstaande zondag 12 juni is het tweede Bondsfeest. Dit keer iets minder ver weg, namelijk bij de Akkermannen in Venlo.
Om 13.30 uur stellen we op voor de inspectie op het plein voor het Limburgs Museum. Om 14.00 uur volgt aansluitend de optocht door de Venlose binnenstad. Na afloop verplaatsen de schutters zich naar het schietterrein van de Venlose schutterij op de Hei.Zie hier de video net na het defile voor het stadhuis in Venlo.

Bondsfeest Venlo 12 juni 2016    Bondsfeest 2016

Geplaatst op 04 Juni 2016

Bondsfeest in Siebengewald
Aanstaande zondag 22 mei gaat het eerste Bondsfeest van het nieuwe seizoen van de Bond Juliana van start. 20 Schutterijen en gilden treden dan aan in Siebengewald. Vanaf 14.00 uur trekt de optocht door het dorp. Aansluitend vindt het schieten en de overige wedstrijden plaats op het terrein van de lokale schutterij.

Geplaatst op 20 Mei 2016

Har Peeters nieuwe Koning
Tijdens het Vogelschieten op 1 mei werd Har Peeters onze nieuwe koning. Ruim 30 schutters hadden 115 kogels nodig om de vogel naar beneden te halen. Har wordt tijdens de optochten terzijde gestaan door zijn vrouw Truus en de koningsknechten Jos Schers en Theo Gitmans.

Geplaatst op 02 Mei 2016

1 mei Vogelschieten Broederschap
Op 1 mei is het jaarlijkse Vogelschieten van Broederschap St. Urbanus uit Belfeld. Traditiegetrouw wordt dit op de eerste zondag van mei gehouden. Tijdens deze wedstrijd bepalen de schutters in een onderlinge strijd wie zich in 2016 koning mag noemen. Om 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf hotel-café Juliana via de Hamar naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Voor de muzikale omlijsting zorgen blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid.

Bij aankomst op het schietterrein wordt de huidige koning ontdaan van het koningszilver waarna de wedstrijd start die doorgaat totdat de laatste resten van een houten vogel zijn afgeschoten. De schutter die deze laatste stukken afschiet is de nieuwe koning van de Broederschap. Als bewijs krijgt hij het koningszilver omgehangen. Vervolgens wordt de koning in een korte optocht voorgesteld aan Belfeld waarna een toast wordt uitgebracht. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.

Dit jaar worden voorafgaand aan de schietwedstrijd een viertal jubilarissen gehuldigd. Ger Thissen, Lei Engels, Wim Cruijsberg zijn dit jaar 25 jaar lid, Jeu Colbers viert zijn 40-jarig lidmaatschap. De jubilarissen zullen worden onderscheiden met de OLS medaille.

Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig.

Verder zullen we ook dit jaar weer bij de Dodenherdenking op 4 mei aanwezig zijn. Om 19.45 uur zal de schutterij present zijn bij het monument dat is geplaatst in het Burg. Harbersplantsoen nabij de kerk in Belfeld.

Geplaatst op 18 April 2016

Nieuw seizoen begint zaterdag
Een nieuw schuttersseizoen staat weer voor de deur. Morgen beginnen we dan ook weer met oefenen. In de achterliggende winterperiode hebben we echter niet stilgezeten. Het terras en de oprit zijn volledig opnieuw beklinkerd. In de komende week zal ook de trap nog worden vernieuwd. Door deze vernieuwing kunnen we weer jaren genieten van een goed terras.
De officiele opening is Paasmaandag met onze traditionele eiertip.

Geplaatst op 25 Maart 2016

Nummer 13 tijdens de Bondsfeesten
Vandaag was de voorjaarsvergadering van de Bond Juliana. Tijdens deze vergadering is o.a. de loting voor de optochten voor de 3 Bondsfeesten geweest. Belfeld heeft hierbij nummer 13 toegewezen gekregen. De Bondsfeesten zijn dit jaar in Siebengewald, Venlo en Kessel.

Geplaatst op 12 Maart 2016

Broederschap gecertificeerd.
In Nederland is het verboden om vuurwapens in bezit te hebben. Voor o.a. de schutterijen is hierop een uitzondering gemaakt. Schutterijen zijn geen schietverenigingen maar schieten wel en hebben vuurwapens in het bezit. Daarom moeten ook schutterijen voldoen aan de wet en regelgeving die beschreven is in de Circulaire Wapens en Munitie. Om zicht en grip te hebben op de verenigingen, de schutters en het wapenarsenaal heeft de overheid een soort keurmerk voor verenigingen vastgesteld: het certificaat. Schutterijen zijn met ingang van 15 april 2016 verplicht om aan dit keurmerk te voldoen. Namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie controleert o.a. de KNSA middels een 4 jaarlijkse audit of de schutterij zich aan de regels houdt. Broederschap St. Urbanus heeft met goed gevolg de controle doorlopen en is daarmee gecertificeerd tot begin 2020.

Geplaatst op 08 Maart 2016

Nummer 85 tijdens OLS
Tijdens de loting voor het OLS in Maasmechelen zal de Broederschap aanwezig zijn met numme 85. 151 schutterijen en gilden hebben zich ingeschreven voor dit festijn dat wordt gehouden op 3 juli.

Geplaatst op 06 Maart 2016

Jort van den Bongard nieuw bestuurslid.
Tijdends de jaarvergadering van de Broederschap op 28 februari is Jort van den Bongard door de vergadering gekozen tot nieuw bestuurlid.
Jort volgt Hay van Dijk op die 39 jaar een bestuursfunctie heeft vervuld. Hay werd namens de vereniging benoemd tot ere-bestuurslid. 

Geplaatst op 28 Februari 2016

Sean Reinders broedegom Jeugbroëdspaar van Boëre
Ons lid Sean Reinders is gisteren in de Hamar samen met Sam Didden uitgeroepen tot 3e Jeugbroëdspaar van Boërebroëlef C.V. De Belhamels. Sean zit in de brugklas op 't Valuas College in Venlo. We wensen Sean en Sam heel veel plezier met de carnaval.
 Sean en Sam

Geplaatst op 18 Januari 2016