Broederschap St. Urbanus Belfeld

Funderingen gestort
Gisteren hebben een aantal leden de funderingen voor de nieuwe schietbomen gestort. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting schietinrichting voor het Bondsfeest.
In het nieuwe jaar zullen de werkzaamheden worden vervolgd met het inmeten van de aanlegpalen en het bijbehorende pad.

Geplaatst op 19 December 2012

Nieuwe schietbomen ingemeten
Vanmorgen zijn de locaties voor de nieuwe schietbomen en aanlegpalen ingemeten. Dat betekent dat we binnenkort kunnen beginnen met het graven van de funderingen. Het streven is om nog voor de jaarwisseling het beton te storten

Geplaatst op 17 November 2012

Nieuwe schietbomen.
In de aanloop van het eerste Bondsfeest wat we volgend jaar organiseren heeft de vereniging besloten nieuwe schietbomen te gaan plaatsen. De oude bomen zijn na 35 jaar dringend aan vervanging toe.
Afgelopen zaterdag zijn de oude bomen geveld en de struiken gerooid. Hiermee is het terrein gereed voor de opbouwwerkzaamheden.

Geplaatst op 28 Oktober 2012

19 augustus derde Bondsfeest

Op 19 augustus is alweer het derde en laatste Bondsfeest van dit schuttersseizoen.
Nu in Egchel en net als alle andere keren dit jaar met nummer 12.

Geplaatst op 12 Augustus 2012

Verenigingsschieten geslaagd
Het verenigingsschieten voor Belfeldse verenigingen en groepen was traditiegetrouw op de laatste zondag van de bouwvakvakantie. Het was goed weer en ondanks de concurrentie van de Parkfeesten in Venlo was het gezellig vol met uiteindelijk een kleine 50 kaarten die overbleven na de eerste schietrondes. Het kavelen kon daarmee beginnen. Een opkomend onweer gooide echter roet in het eten waardoor het schieten niet kon worden uitgeschoten en er moest worden geloot. Dit mocht echter de pret niet drukken gezien de prima sfeer in de kantine.

Geplaatst op 12 Augustus 2012

5 Augustus verenigingsschieten
Op zondag 5 augustus a.s. organiseert Broederschap St. Urbanus uit Belfeld wederom hun jaarlijkse drietallen schietwedstrijd voor Belfeldse verenigingen, groepen en families. Aan deze gezellige schietmiddag kan iedere vereniging met een of meerdere drietallen deelnemen.
 
De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Vier zware buksen staan voor de schutters ter beschikking. Verder is er ook nog een buks op de gelukshark beschikbaar.
 
Natuurlijk is er ook aan de jeugd gedacht. Deze kunnen hun schietkunsten met de windbuks tonen op een mini schietboom met bölkes.
Verder zal er bij goed weer een springkussen aanwezig zijn.
 
Voor het winnende drietal is een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Indien noodzakelijk zullen de leden van de schutterij u met plezier vertrouwd maken met de zware buks. 

Geplaatst op 15 Juli 2012

Uit de race voor d'n Um.
Op zondag 1 juli was het OLS in Ellikom. Het was wisselend weer met even een kleine bui. Het terrein was knus en overzichtelijk. Jammer was wel dat er niet echt veel bezoekers langs de relatief korte optochtroute stonden. De dag ging gepaard met diverse weersomstandigheden, de zon, dan een strak wolkendek en de wind waren natuurlijk items, die zeer zeker een invloed hadden op het verloop van de schietwedstrijden. Na de eerste inschietronden waren slechts 50 schutterijen tot de kavelwedstrijden doorgedrongen. Een van deze verenigingen was St. Urbanus. In de eerste ronde van het kavelen ging het echter mis en was de strijd voor ons gestreden. De sfeer in de tent was er niet minder om. Verder haalde we de volgende prijzen: 3e prijs beste houding optocht, 5e prijs mooiste geheel optocht, 4e prijs beste defilé en 1e prijs vendelzwaaien in groep senioren. De derde keer op rij, een unicum zo lijkt me.
OLS 2012

Geplaatst op 02 Juli 2012

1 Juli OLS Ellikom
Aanstaande zondag 1 juli is het weer zover. Het hoogtepunt van het schuttersseizoen: 'het OLS'.
Dit keer in het Belgische Ellikom. Het Belfeldse zestal is in volgorde van schieten:

Jan Simons
Ton Spee
Marcel Jost
Hans van de Bongard
Ruud van Dijk
Kars van de Bongard
 

Voorafgaand aan het schieten is er een grote optocht door de straten van Ellikom. Hieraan nemen we met nummer 74 deel. Dit nummer is ook het nummer waarmee we deelnemen aan de schietwedstrijd.

We wensen de schutters heel veel succes aanstaande zondag.

Geplaatst op 28 Juni 2012

Weifeest verregend
Op zaterdag 16 juni was het weifeest. Door het slechte weer kwamen maar 4 verenigingen naar de schutterswei. Niet echt veel maar gezien het weer begrijpelijk.
Wel was L1 aanwezig om een reportage te maken als voorbereiding op het komende OLS.

Geplaatst op 18 Juni 2012

Tweede Bondsfeest Tegelen.

Het tweede Bondsfeest was op zondag 17 juni in Tegelen. Het weer was in tegenstelling tot de dag ervoor prima.
Na de inspectie volgde een korte optocht (letterlijk) om de kerk waarna het geheel zich verplaatste naar het schietterrein aan de A73. Hier kon op 8 kogelvangers worden geschoten. De A en de D ging dit het beste af en zij konden zich in de kavelstrijd mengen.
Verder konder we dit keer een aantal eerste prijzen voor de optocht in ontvangst nemen.

Geplaatst op 18 Juni 2012

Eerste Bondsfeest Grubbenvorst
Op zondag 13 mei was het eerste Bondsfeest van de bond Juliana. Om 13.30 uur stonden de schutters van 20 Noord-limburgse verenigingen aangetreden in het centrum van Grubbenvorst voor de eerste inspectie van 2012. Aansluitend aan dit officiele gedeelte was er een historische optocht waarbij de schutterijen zich in volle glorie en met alle pracht en praal presenteerde. Als Belfeldse vereniging mochten we onder andere een tweede prijs voor onze inspanningen in ontvangst nemen.

Het schieten en de overige wedstrijden vonden plaats op het schietterein van St. Jan, gelegen net buiten het centrum van Grubbenvorst. Voor de Broederschap is sinds een aantal jaren vendelen een van de wedstrijdelementen waaraan we deelnemen. Dit jaar verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat twee jeugdvendeliers van de partij zijn: Joep van Dijk en Jiry Maassen vertoonden met een prima resultaat hun kunsten met het vendel. Dit geeft veel hoop voor de toekomst.
Beide vendeliers namen, samen met ons derde jeugdlid Djarno Gingter, deel aan de schietwedstrijden. Gezien het feit dat ze mee mochten kavelen niet onverdienstelijk. Behalve jeugd verwelkomen we ook Frits Pubben, Hen Tiggelers en Roy Simons in ons midden.
Het schieten zelf ging moeizaam. Als Belfeldse vereniging zijn we immers gewend om op helderzicht kogelvangers te schieten. In Grubbenvorst stonden echter 10 gesloten bakken opgesteld. Dit in combinatie met de felle zon maakte het een lastige klus.

Geplaatst op 14 Mei 2012

Koning na 143 schoten
Tijdens het Vogelschieten van 6 mei is Theo Gitmans de nieuwe koning van Broederschap St. Urbanus Belfeld geworden.
143 schoten waren nodig in een wedstrijd waaraan 34 schutters deelnamen. Ondanks een grijze lucht, met af en toe wat regen, waren de toeschouwers getuigen van een spannende strijd om de koningseer. Een strijd die uiteindelijk door Theo Gitmans werd gewonnen.
Theo zal tijdens de verschillende optochten ter zijde worden gestaan door zijn vrouw Bets en de koningsknechten Har Peeters en Jos Schers. Na een korte optocht door Belfeld werd de nieuwe koning voorgesteld aan Paul en Angelique Linssen, de uitbaters van ons verenigingslokaal hotel-cafe Juliana. Aansluitend was er een officiele toost en gezellig samenzijn in ons verenigingslokaal aan de Bolenbergweg.

Voorafgaand aan de schietwedstrijd werden de jubilarissen Jan Simons, Hans op het Veld en Huub Hagens onderscheiden met de OLS medaille. Dit gebeurde door burgemeester Bruls. Met zijn aanwezigheid verrichtte hij de laatste officiele handeling in de gemeente Belfeld. Verder werd het nieuwe vendel ingezegd door pastoor Dautzenberg. Leden uit de vendelgroep, nu 7 personen groot,  zullen bij toerbeurt ook het Vaandel gaan drager. Onze vaste vaandeldrager Har Peeters heeft daartoe het vaandel officieel aan de vendelgroep overgedragen.

Geplaatst op 07 Mei 2012

Dodenherdenking
Op 4 mei is de nationale Dodenherdenking. Vanaf 19.45 uur zijn we aanwezig op het Burgemeester Harbers plantsoen aan de Irenelaan te Belfeld waar de schutterij de eer heeft om na het hijsen van de vlag deze half stok te hangen. Om 20.00 uur wordt aansluitend een minuut stilte in acht genomen.

Geplaatst op 29 April 2012

Vogelschieten
Op zondag 6 mei is het weer zover. Op die dag wordt tijdens het traditionele vogelschieten van Broederschap St. Urbanus uit Belfeld om het koningschap geschoten. Voor het zover is vertrekt echter rond 13.30 uur een stoet van schutters, voorafgegaan door de vendeliers, onder begeleiding van blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Dit jaar zal burgemeester Bruls voor de laatste keer hierbij aanwezig zijn.
 
Bij aankomst zullen een drietal leden worden gehuldigd. Jan Simons vanwege zijn 50 jarig lidmaatschap, Huub Hagens en Hans op het Veld voor hun 25 jarig lidmaatschap. Verder zullen een aantal nieuwe leden onder het vaandel gaan en daarmee officieel lid van de vereniging zijn. Aansluitend wordt een nieuw vendel door pastoor Dautzenberg ingezegend en brengen de vendeliers een vendelgroet.
 
Vervolgens kan de strijd om de koningseer losbarsten, waarbij de eerste schoten op de vogel zullen worden gelost door de huidige koning Ger Thissen, burgemeester Bruls en pastoor Dautzenberg. Hierna zullen de overige schutters aantreden. Op het moment dat de laatste resten van de vogel zijn afgeschoten is de koning bekend. Als bewijs van het koningschap zal de nieuwe koning het koningszilver worden omhangen. Daarna wordt hij in een korte optocht door Belfeld voorgesteld en wordt een toost op zijn koningschap uitgebracht. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.
 
Gedurende deze middag kunnen de kinderen zich op het springkussen vermaken.

Geplaatst op 29 April 2012

500 Jaar Bussen Schutten Neer
Afgelopen zondag 22 april hebben we deelgenomen aan het jubileum feest van de Bussen Schutten uit Neer. Dit ter gelegenheid van hun 500 jarig bestaan. De weergoden hadden regen in hun agenda staan en tijdens de optocht werden we dan ook op een malse bui getracteerd. Dit mocht de pret echter niet drukken en met vier zestallen begonnen we vol goede moed aan het schieten. Dit optimisme ten spijt werd er echter al in de eerste rondes gemist en kon de buks worden ingepakt. Ondanks deze mindere schietresulaten was het er niet minder gezellig om in de tent.

Dit jaar hebben we een nieuwe bordjesdrager. Het is Bo Smeets, dochter van ons lid Peter en Wendy Smeets.

Bo Smeets als bordjesdrager

Geplaatst op 25 April 2012

Nummer 12 tijdens de Bondsfeesten
Tijdens de voorjaarsvergadering van de Bond Juliana op 17 maart hebben we nummer 12 toegewezen gekregen voor de optocht tijdens de Bondsfeesten die in Grubbenvorst, Tegelen en Panningen-Egchel zullen worden gehouden.

Geplaatst op 18 Maart 2012

Nummer 74 op OLS 2012
Gisteravond is de loting voor optochtvolgorde van het OLS 2012 in het Belgische Ellikom geweest.
Resultaat is dat de Belfeldse Broederschap met nummer 74 aan de grote historische optocht deelneemt. Klik voor het complete overzicht van de deelnemende verenigingen hier.
Het OLS vindt dit jaar op 1 juli plaats. De Belfeldse vendeliers zullen bij de opening aanwezig zijn en een vendelgroet verzorgen.
Voor meer informatie zie: http://www.ols2012.be

Geplaatst op 29 Februari 2012