Broederschap St. Urbanus Belfeld

​Prinsjesdag 2015 unieke ervaring.
Vanmorgen rond een uur om half zes liep in verschillende slaapkamers in Belfeld de wekker af om nog slaapwandelend de douche te zoeken. Vandaag nemen we immers deel aan de erewacht tijdens Prinsjesdag. Dus snel het uniform aan en op weg naar Horst om daar over te stappen in de bus naar Den Haag waar we op het Proviciehuis van Zuid-Holland worden ontvangen met een kop koffie en een stuk gebak. Zich aan vlaai wagen was een te groot risico. Voorafgaand echter eerst in de vergaderzaal op de groepsfoto. Na de nodige aanwijzigingen rondom het protocol stellen we ons op en vertrekken als onderdeel van de Limburgse burger vertegenwoordigng richting Malieveld waar we aansluiten in de militaire colonne. Het Lange Voorhout is de plek waar we na een 15 tal minuten aankomen en links en rechts van de weg worden opgesteld. Het wachten is begonnen. We vermaken ons echter prima met het publiek en de sombere weersverwachtingen blijken minder somber. Ondanks een enkele bui is het prima te doen.

Dan is het zover. Iedereen moet stram in de houding als de Gouden Koets tot 2 maal toe passeert. Nou ja stram in de houding valt wel mee want zwaaien is in het Provinciehuis aangemoedigd. Als je hierboven op de foto's klikt verschijnt er een filmpje gemaakt tijdens het passeren van de koets. Als de koets al weer bijna bij paleis Noordeinde is en de balkonscene kan beginnen zijn wij al marcherend op de terugweg naar het Provinciehuis. Een enkele nog in de houding staande militair moet zich bukken om de draaiende vendels te ontwijken. Om half vier is het instappen geblazen voor de terugreis naar Belfeld.
De mening van de schutters is eenduidig. Een zeer geslaagde dag van een evenement die in de geschiedenis van de Broederschap kan worden bijgeschreven.

Geplaatst op 15 September 2015

Prinsjesdag 2015
Morgen is het zover want dan zal de Belfeldse Broederschap met 35 leden deel uit maken van een 200 personen tellende afvaardiging uit onze provincie. Samen met militairen van alle delen van de krijgsmacht en verschillende studentenweerbaarheden vormen we dan de erewacht voor de koninklijke stoet die vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof gaat. Na het uitspreken van de Troonrede passeert de stoet voor de tweede maal de erewacht. Broederschap St. Urbanus staat als onderdeel van de burgerdeputatie opgesteld op het Lange Voorhout.
Omroep L1 zal in Den Haag aanwezig zijn om de Limburgse vertegenwoordiging te volgen. Radio uitzendingen zijn om 11.30 en 12.30 uur. Om 17.30 uur is er een televisieverslag.


Geplaatst op 14 September 2015