Broederschap St. Urbanus Belfeld

Bassisschool bezoekt schutterij.
In 2001 hebben we ter gelegenheid van ons 350 jarig bestaan de kinderen van de hoogste groepen van de toenmalige 3 basisscholen bij de schutterij uitgenodigd. Dit is door iedereen zo goed bevallen dat we afgesproken hebben dit bezoek elke 2 jaar te herhalen. Op 12 en 26 juni zijn dan ook de twee hoogste groepen van de Belfeldse basisschool KOM.MIJN te gast.
 
Het doel is om de kinderen een goed beeld te geven van het schutterswezen. Uiteraard zal de nadruk hierbij liggen op de verbondenheid van de Broederschap met Belfeld. Wist u bijvoorbeeld dat er een ziekenbus bestond die tot de jaren zestig van de vorige eeuw leden bij ziekte een geldelijke uitkering gaf.
Tijdens het bezoek van de kinderen zullen leden van de schutterij verschillende demonstraties geven. Uitgelegd wordt onder andere hoe kogels worden gemaakt en wat er allemaal komt kijken voordat er een schot gelost kan worden. Het grootste gedeelte van de kennismaking bestaat echter uit zelf dingen doen en ervaren. Zo zal blijken dat het klaarmaken van de schietharken meer aandacht vraagt dan op het eerste gezicht lijkt en dat het hijsen van een vlag volgens bepaalde regels moet gebeuren. Uiteraard zal zelf schieten niet ontbreken.
We hopen dat de kinderen na afloop een goed beeld hebben gekregen van de Belfeldse Broederschap en de schutterijen in het algemeen.

Geplaatst op 14 Juni 2015

Twee koningen in Belfeld
Op 6 juni was het Vogelschieten van de Akkermannen. Volgens hun traditie wordt de oude koning dan thuis afgehaald voordat om een nieuw koningschap kan worden geschoten. De Venlose koning Hein Schreurs woont echter al jaren in Belfeld en wegens de speciale band die we met de Akkermannen hebben kon een ludieke actie natuurlijk niet uitblijven. De bus met de Venlose schutters werd daarom onderschept en onder escorte van Belfeldse broeders en onze eigen koning ging het naar de Lindanuslaan. Uiteraard ontbraken de reuzenpoppen Flujas en Guntrud  niet. Met een aantal forse kanonschoten werd als teken van bescherming de komst van de stoet aangekondigd. Na een korte toespraak van onze commandant werd de regie van de dag weer aan de Akkermannen overgedragen. Door een erehaag van Belfeldse schutters liep Hein en zijn vrouw richting eigen troepen om deze te inspecteren.

Geplaatst op 08 Juni 2015