Broederschap St. Urbanus Belfeld

Fijne feestdag en een goed 2016.
We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een goed, gezond en gelukkig 2016.

Geplaatst op 26 December 2015

Eerste fase vernieuwing terras afgerond.
In oktober zijn we begonnen met het aanleggen van een nieuw terras. Nu twee maanden later zijn we een flink stuk opgeschoten maar nog niet klaar. De oprit vanaf de weg naar het terras en het terras zelf zijn gereed. Het gebouw is daarmee weer goed toegankelijk. In het voorjaar, voordat het seizoen start, gaan we weer verder. Het gedeelte van de afrit naar de schietbomen komt dan aan de beurt, samen met een nieuwe trap en voegwerk.

Geplaatst op 12 December 2015

Vervanging terras.
Het schietseizoen is ten einde. Dit betekent voor veel schutterijen dat er noodzakelijk onderhoud aan gebouw en terrein op de agenda staat. Voor de Belfeldse Broederschap is dit niet anders. Na bijna 25 jaar vond de vereniging dat het terras een noodzakelijke opknapbeurt kon gebruiken. In de komende weken gaan de leden dan ook aan slag om het terras en de opritten te vervangen.

Geplaatst op 10 Oktober 2015

​Prinsjesdag 2015 unieke ervaring.
Vanmorgen rond een uur om half zes liep in verschillende slaapkamers in Belfeld de wekker af om nog slaapwandelend de douche te zoeken. Vandaag nemen we immers deel aan de erewacht tijdens Prinsjesdag. Dus snel het uniform aan en op weg naar Horst om daar over te stappen in de bus naar Den Haag waar we op het Proviciehuis van Zuid-Holland worden ontvangen met een kop koffie en een stuk gebak. Zich aan vlaai wagen was een te groot risico. Voorafgaand echter eerst in de vergaderzaal op de groepsfoto. Na de nodige aanwijzigingen rondom het protocol stellen we ons op en vertrekken als onderdeel van de Limburgse burger vertegenwoordigng richting Malieveld waar we aansluiten in de militaire colonne. Het Lange Voorhout is de plek waar we na een 15 tal minuten aankomen en links en rechts van de weg worden opgesteld. Het wachten is begonnen. We vermaken ons echter prima met het publiek en de sombere weersverwachtingen blijken minder somber. Ondanks een enkele bui is het prima te doen.

Dan is het zover. Iedereen moet stram in de houding als de Gouden Koets tot 2 maal toe passeert. Nou ja stram in de houding valt wel mee want zwaaien is in het Provinciehuis aangemoedigd. Als je hierboven op de foto's klikt verschijnt er een filmpje gemaakt tijdens het passeren van de koets. Als de koets al weer bijna bij paleis Noordeinde is en de balkonscene kan beginnen zijn wij al marcherend op de terugweg naar het Provinciehuis. Een enkele nog in de houding staande militair moet zich bukken om de draaiende vendels te ontwijken. Om half vier is het instappen geblazen voor de terugreis naar Belfeld.
De mening van de schutters is eenduidig. Een zeer geslaagde dag van een evenement die in de geschiedenis van de Broederschap kan worden bijgeschreven.

Geplaatst op 15 September 2015

Prinsjesdag 2015
Morgen is het zover want dan zal de Belfeldse Broederschap met 35 leden deel uit maken van een 200 personen tellende afvaardiging uit onze provincie. Samen met militairen van alle delen van de krijgsmacht en verschillende studentenweerbaarheden vormen we dan de erewacht voor de koninklijke stoet die vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof gaat. Na het uitspreken van de Troonrede passeert de stoet voor de tweede maal de erewacht. Broederschap St. Urbanus staat als onderdeel van de burgerdeputatie opgesteld op het Lange Voorhout.
Omroep L1 zal in Den Haag aanwezig zijn om de Limburgse vertegenwoordiging te volgen. Radio uitzendingen zijn om 11.30 en 12.30 uur. Om 17.30 uur is er een televisieverslag.


Geplaatst op 14 September 2015

"Wima" winnaars Burgerschieten, Jan Simons winnaar
Op 30 augustus organiseerde Broederschap St. Urbanus Belfeld het Burgerschieten. Iedereen kon zelf eens met de grote schuttersbuks schieten. De winnaars na een fors aantal kavelrondes waren “Wima”. Voor de jeugd was er gelegenheid om met de windbuks te schieten. Dit jaar kon voor de eerste keer op de Vogel worden geschoten. Het werd een enerverende strijd die jong en oud in spanning gadesloeg. De trotse winnaar was uiteindelijk Jan Simons. Na een vreugdedansje kreeg hij uit handen van onze voorzitter de wisselbeker en bijbehorende prijs uitgereikt. Ook kregen de winnaars van de scholenprijsvraag gisteren hun prijs (Reneé Lucker, Sten Houben en Sarina Gielen) . Eerder dit jaar was namelijk de bassischool weer te gast in het kader van een tweejaarlijkse kennismaking met de schutterij.

Geplaatst op 31 Augustus 2015

Burgerschieten.
Het Burgerschieten georganiseerd door Broederschap St. Urbanus is een van de jaarlijks terugkerende activiteiten in Belfeld. Op zondag 30 augustus is het weer zover. Broederschap St. Urbanus organiseert dan een drietallen schietwedstrijd voor Belfeldse verenigingen, groepen en families. Aan deze gezellige schietmiddag kan iedere groep met een of meerdere drietallen deelnemen.
 
De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Vier zware buksen staan voor de schutters ter beschikking. Verder is er ook nog een buks voor de gelukshark beschikbaar.
 
Voor het winnende drietal is een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Indien noodzakelijk zullen de leden van de schutterij u met plezier vertrouwd maken met de zware buks.
 
Natuurlijk is er ook voor de jeugd gelegenheid om te schieten. Zij kunnen met de windbuks bölkes schieten op een mini schietboom. Verder zal er bij goed weer een springkussen aanwezig zijn.

Geplaatst op 30 Augustus 2015

Laatste Bondsfeest 2015 in Helden
Per jaar organiseert de Bond Juliana 3 Bondsfeesten. De eerste twee waren in respectievelijk Venray en Baarlo. Het derde en laatste Bondsfeest is op zondag 23 augustus in Helden. Tijdens dit Bondsfeest wordt tevens afscheid genomen van de huidige voorzitter van de Bond Louis Litjens. De inspectie begint om 13.30 uur, aansluitend is de optocht en zijn de schietwedstrijden. Voorafgaand is in de feesttent het feestelijke afscheid van Louis. De nieuwe voorzitter wordt gekozen tijdens de najaarsvergadering van de Bond Juliana.

Geplaatst op 13 Augustus 2015

Broederschap naar Prinsjesdag
Afgelopen week ontvingen we namens de Provincie Limburg en de OLS Federatie een uitnodiging om samen met o.a. schutterij Sint Sebastianus Puth deel uit te maken van de burgerdeputatie tijdens Prinsjesdag 2015. De provincie Limburg is namelijk dit jaar aan de beurt om 200 personen af te vaardigen naar Den Haag. Na een snelle inventarisatie, want de organisatie wilde binnen een paar dagen antwoord, bleek dat 35 geuniformeerde leden mee willen gaan. Uiteindelijk bepaald echter de provincie het definitieve aantal. Dit zal na de vakantieperiode duidelijk worden.
De burgerdeputatie maakt deel uit van de erewacht en zal langs de route op de Korte Vijverberg worden opgesteld.

Geplaatst op 20 Juli 2015

Uitgeschoten op OLS 2015
Vol goede moed gingen we naar het OLS in Maasniel. De schutters hadden stevig geoefend en de weermodellen voorspelden een temperatuur van 29 graden na een week van tropische omstandigheden. Om 14.11 uur begon voor ons de optocht door de straten van Maasniel waarin we lovende complimenten kregen van de vele toegestroomde toeschouwers. Het resultaat mocht er dan ook zijn met een eerste prijs voor de beste houding in de optocht. Klik op onderstaande foto en na 1 minuut komt Belfeld in beeld.Giel Smeets bordjesdrager OLS 2015

Voordat het schieten begon was het aantreden geblazen voor Joep van Dijk in de Vendelklasse C. Joep draaide een prima vendeloefening met als kroon de eerste prijs. De opmaat voor het schieten beloofde veel goeds.
De weergoden hadden echter andere ideeën en toen de schutters om 17.15 uur aantraden stond er een harde onvoorspelbare wind met windstoten uit alle richtingen. De bomen wapperde als vlaggen naar alle kanten en Ton Spee moest bijna een kwartier lang wachten voordat er met vertrouwen een eerste schot kon worden gelost. Een puike prestatie om zo lang de concentratie vast te houden, zeker ook omdat op last van de organisatie vanwege het weer een aantal keren de buks moest worden afgelegd. Daarna waren de andere schutters aan de beurt die op een perfecte manier de ingezette weg afmaakte. Het resultaat was 36 punten en het eerste doel was gehaald.
Bij dit eerste doel zou het echter blijven want toen ongeveer 1,5 uur later gestart werd met kavelen ging het mis. Daarmee zijn we uit de OLS droom van 2015 wakker geschud en begint een nieuwe droom voor 2016. Waar zal aanstaande zaterdag duidelijk worden.

Geplaatst op 06 Juli 2015

Vendeliers in Soldaat van Oranje
In het weekend van 27 en 28 juni organiseerde de Belfeldse harmonie Kunst Na Arbeid ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding een themaconcert. Een reeks van bekende muziekstukken rond dit thema werden op een geweldige manier ten gehore gebracht in de Hamar in Belfeld. Ondersteunt met beelden, zang en vertellingen werd de sfeer rondom de Tweede Wereld Oorlog over de buhne gebracht. Land of Hope and Glorie, the Story of Anne Frank en Schindler's List waren een van de herkenbare melodieën die muzikaal vertolkt werden. Natuurlijk mocht Soldaat van Oranje niet ontbreken in deze lijst. Ter ondersteuning van deze bekende filmmuziek heeft de organiserende harmonie de vendeliers van de Broederschap vastgelegd op film. Door op onderstaande foto te klikken kunt u het prachtige eindresultaat bekijken.

Geplaatst op 04 Juli 2015

Zestal OLS bekend
Vanavond is het zestal voor het OLS bekend gemaakt. De volgorde wordt zaterdag bepaald maar de schutters die zondag gaan schieten zijn: Ton Spee, Marcel Jost, Huub Gielen, Jort van de Bongard, Frits Pubben en Kars van de Bongard.
We wensen het zestal heel veel succes.

Geplaatst op 02 Juli 2015

Opmaat voor OLS.
Aanstaande zondag is het OLS in Maasniel. Natuurlijk is ook de Belfeldse Broederschap van de partij. Dit jaar hebben we nummer 42 geloot. Eerst zijn we te zien in de grote optocht, daarna zijn we te vinden onder de schietboom. Verder zal vendelier Joep van Dijk zijn vendelkunsten aan het publiek en de jury tonen.
Ruim 2 weken geleden is de opmaat voor het OLS gestart. Doelstelling is om uit 12 genomineerde schutters uiteindelijk het zestal aan te wijzen voor de wedstrijden. Dat betekent dat er stevig geoefend moet worden om een goede, maar ook lastige keuze te maken, want de schutters zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Aan het einde van de week wordt de knoop doorgehakt en zal de Belfeldse vertegenwoordiging bekend worden gemaakt.

Geplaatst op 01 Juli 2015

Bassisschool bezoekt schutterij.
In 2001 hebben we ter gelegenheid van ons 350 jarig bestaan de kinderen van de hoogste groepen van de toenmalige 3 basisscholen bij de schutterij uitgenodigd. Dit is door iedereen zo goed bevallen dat we afgesproken hebben dit bezoek elke 2 jaar te herhalen. Op 12 en 26 juni zijn dan ook de twee hoogste groepen van de Belfeldse basisschool KOM.MIJN te gast.
 
Het doel is om de kinderen een goed beeld te geven van het schutterswezen. Uiteraard zal de nadruk hierbij liggen op de verbondenheid van de Broederschap met Belfeld. Wist u bijvoorbeeld dat er een ziekenbus bestond die tot de jaren zestig van de vorige eeuw leden bij ziekte een geldelijke uitkering gaf.
Tijdens het bezoek van de kinderen zullen leden van de schutterij verschillende demonstraties geven. Uitgelegd wordt onder andere hoe kogels worden gemaakt en wat er allemaal komt kijken voordat er een schot gelost kan worden. Het grootste gedeelte van de kennismaking bestaat echter uit zelf dingen doen en ervaren. Zo zal blijken dat het klaarmaken van de schietharken meer aandacht vraagt dan op het eerste gezicht lijkt en dat het hijsen van een vlag volgens bepaalde regels moet gebeuren. Uiteraard zal zelf schieten niet ontbreken.
We hopen dat de kinderen na afloop een goed beeld hebben gekregen van de Belfeldse Broederschap en de schutterijen in het algemeen.

Geplaatst op 14 Juni 2015

Twee koningen in Belfeld
Op 6 juni was het Vogelschieten van de Akkermannen. Volgens hun traditie wordt de oude koning dan thuis afgehaald voordat om een nieuw koningschap kan worden geschoten. De Venlose koning Hein Schreurs woont echter al jaren in Belfeld en wegens de speciale band die we met de Akkermannen hebben kon een ludieke actie natuurlijk niet uitblijven. De bus met de Venlose schutters werd daarom onderschept en onder escorte van Belfeldse broeders en onze eigen koning ging het naar de Lindanuslaan. Uiteraard ontbraken de reuzenpoppen Flujas en Guntrud  niet. Met een aantal forse kanonschoten werd als teken van bescherming de komst van de stoet aangekondigd. Na een korte toespraak van onze commandant werd de regie van de dag weer aan de Akkermannen overgedragen. Door een erehaag van Belfeldse schutters liep Hein en zijn vrouw richting eigen troepen om deze te inspecteren.

Geplaatst op 08 Juni 2015

Bondsfeest in Venray
Vandaag waren we te gast bij onze schuttersvrienden in Venray ter gelegenheid van het eerste Bondsfeest van dit jaar. Samen met o.a. 't Zandakker Gilde Sint Jan uit Venray zijn we lid van de schuttersbond Juliana die 3 schuttersfeesten per jaar organiseert.
Tijdens de optocht behaalde we diverse prijzen. Zo was er een eerste prijs voor de vaandeldrager, het mooiste geheel en het beste defile. Een tweede prijs was er voor de commandant. De bordjesdrager tenslotte behaalde een mooie derde plaats.
Het schieten voor het A-zestal verliep ook prima want we konden stevig meeschieten tijdens het afkavelen.

Geplaatst op 17 Mei 2015

Ad van Sambeek koning 2015
32 Schutters begonnen op 3 mei aan het Vogelschieten. Een was er de winnaar: Ad van Sambeek. Na 130 schoten moest de houten vogel zich gewonnen geven en daarmee is Ad de nieuwe koning van 2015.
Voorafgaand aan het schieten werden Jon Vervuurt (50 jaar lid), Ton Simons (50 jaar lid) en Wil Derks (40 jaar lid) gehuldigd wegens hun jarenlange actieve lidmaatschap.

Geplaatst op 04 Mei 2015

3 mei Vogelschieten
Op zondag 3 mei is weer het traditionele Vogelschieten van Broederschap St. Urbanus uit Belfeld. Tijdens deze schietwedstrijd, die altijd op de eerste zondag van mei wordt gehouden, wordt bepaald wie de nieuwe koning van 2015 wordt. Rond de klok van 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf hotel-café Juliana naar het schietterrein aan de Bolenbergweg. Voor de muzikale omlijsting zorgen blaoskapel de ‘Hölter Brök’ en Harmonie Kunst na Arbeid.
 
Bij aankomst op het schietterrein wordt de huidige koning ontdaan van het koningszilver. Deze versierselen zijn het bewijs van zijn koningsschap. Daarna zal de wedstrijd starten die doorgaat totdat de laatste resten van een houten vogel zijn afgeschoten. De schutter die deze laatste stukken afschiet is de nieuwe koning van de Broederschap. Vervolgens wordt hij in een korte optocht voorgesteld aan Belfeld waarna een toast wordt uitgebracht. Aansluitend is in ons verenigingslokaal Urbanushaof een gezellig samenzijn.
 
Dit jaar worden voorafgaand aan de schietwedstrijd een drietal jubilarissen gehuldigd. Jan Vervuurt en Ton Simons zijn 50 jaar lid, Wil Derks is 40 jaar lid. Alle drie de leden zullen worden onderscheiden met de OLS medaille.
Voor de kinderen is er een springkussen aanwezig.
 
Elke zaterdag vanaf 17.00 uur oefenen de leden van de schutterij op het schietterrein aan de Bolenbergweg.
Denk je “misschien is dit een sport voor mij” kom dan gerust eens een keer op een zaterdag kijken.
 

Verder zullen we ook dit jaar weer bij de Dodenherdenking op 3 mei aanwezig zijn.  Om 19.45 uur zal de schutterij present zijn bij het monument dat is geplaatst in het Burg. Harbersplantsoen nabij de kerk in Belfeld.

Geplaatst op 28 April 2015

Nieuw seizoen begonnen.
Op 2de Paasdag is het nieuwe seizoen voor de Broederschap weer begonnen. Heb je interesse om eens kennis te maken met het schutterswezen dan ben je van harte welkom op de zaterdagen vanaf 17.00 uur op ons eigen schietterrein aan de Bolenbergweg.
Het eerste uittreden zal zijn met het Vogelschieten op 3 mei. Op 4 mei zijn we bij de Dodenherdenking aanwezig. Verder staan de Bondsfeesten in Venray, Baarlo en Helden op het programma. Het hoogtepunt is op 5 juli het OLS in Maasniel.

Geplaatst op 12 April 2015

Nummer 16 in Bondsfeesten
Het is gebruikelijk dat tijdens de voorjaarsvergadering van de Bond Juliana de loting plaats vindt voor de volgorde van de optocht. Dit is ook dit jaar gebeurt en wel op 21 maart. Resultaat is dat Broederschap St. Urbanus Belfeld nummer 16 heeft geloot; dus het nummer van de optocht dit jaar.

Geplaatst op 21 Maart 2015

Voorbereiding nieuw seizoen
Binnenkort start een nieuw schietseizoen. Een groot aantal leden zijn dan ook flink in de weer geweest om er voor te zorgen dat het terrein en de schietinrichting na de winter weer prima op orde is.

Aan het einde van de morgen lagen er nieuwe klinkers onder de aanlegpalen en zijn de kogelvangers weer gebruiksklaar gemaakt.

Geplaatst op 14 Maart 2015

Nummer 42 tijdens OLS in Maasniel
Tijdens de loting op 27 februari voor het OLS in Maasniel zijn we als nummer 42 uit de bus gekomen.
Aan dit grootste schuttersevenement nemen 152 verenigingen deel.

Geplaatst op 03 Maart 2015

Winnaars 2014 gehuldigd tijdens jaarvergadering
Gisteren, zondag 1 maart, zijn tijdens de jaarvergadering de winnaars van het schietseizoen 2014 gehuldigd.
Bij de A/B schutters kreeg Ruud van Dijk met een perfecte score van 100% treffers, uit handen van voorzitter Jan Ummenthum de bijbehorende beker overhandigd. Bij de C/D schutters was Jan Vervuurt met 1 misser de beste. Bij de jeugd ging de beker naar Joep van Dijk. Hieronder op de foto van links naar rechts Jan en Ruud. Joep was verhindert.

Geplaatst op 02 Maart 2015

Carnaval geslaagd
Op 6 februari hield de broederschap de jaarlijkse carnavalsavond.
Ook dit keer zijn de reacties heel erg positief. Het was een gezellige en zeer geslaagde avond.

Geplaatst op 27 Februari 2015