Broederschap St. Urbanus Belfeld

Prettige feestdagen en een goed 2020.
Langs deze weg willen we iedereen fijne feestdagen en een goed, gezond en sportief 2020 toewensen.

Geplaatst op 21 December 2019

Broederschap hernieuwd gecertificeerd
Als schutterijen moeten we sinds 2016 aan de KNSA Basiscertificerings eisen voldoen. Elke 4 jaar wordt een audit uitgevoerd namens de KNSA en wordt gekeken of we aan de dan geldende regels en normen voldoen. Nieuw zijn controles op de vorig jaar in werking getreden AVG. Vandaag mochten we het nieuwe certificaat in ontvangst nemen waardoor we tot eind 2023 weer de traditionele schietsport mogen beoefenen.
Basiscertificaat

Geplaatst op 22 November 2019

Schuttersseizoen 2019 afgelopen
Eind oktober is het schietseizoen voor de Broederschap voor dit jaar ten einde gekomen. Dit moment werd door de leden aangegrepen om noodzakelijk onderhoud aan gebouw en terrein te verrichten. Gedurende het winterseizoen zullen we op gezette tijden activiteiten voor de leden organiseren.

Geplaatst op 14 November 2019

Basisschool Belfeld bezoekt Broederschap.
Belfeld en de schutterij, of beter gezegd Broederschap St. Urbanus, kennen een eeuwenoud verbond. Een verbintenis die nog steeds springlevend is. Bijna 370 jaar geleden werd de vereniging opgericht volgens het devies "auter, heerdt en troon"; dus voor de bescherming van kerk, volk en Vaderland. Een groot gedeelte van deze taak is in het moderne Nederland overgenomen door de staat en heeft plaatsgemaakt voor een sportieve vorm van schieten. De oude culturele waarde van het verenigingsleven is echter onveranderd gebleven. Zo bestond tot het midden van jaren 70 van de vorige eeuw de Ziekenbus. Een verzekering voor leden in de vorm van een klein geldbedrag maar vooral in het elkaar helpen bij arbeidsongeschiktheid. Wat is er mooier dan om deze geschiedenis over te dragen aan jongeren.
 
Samen met de Belfeldse basisschool Kom.mijn organiseren we daarom een kennismakingsmiddag voor groep 7 en 8. Op 18 juni, 10 en 24 september zijn ongeveer 140 leerlingen te gast bij de Broederschap. Na een inleiding over de geschiedenis gaan de kinderen in kleine groepen aan de slag om zelf een beeld te krijgen van het reilen en zeilen van dit Limburgs cultureel erfgoed. Denk hierbij aan vlag hijsen, vendelen en bölkes maken. Natuurlijk is een demonstratie schieten onderdeel van het bezoek. Ongeveer 20 leden zullen dit middagprogramma verzorgen.
We hebben met de basisschool verder afgesproken om dit bezoek elke 2 jaar te herhalen zodat dit deel van de Belfeldse geschiedenis bekend blijft bij de jeugd.
 
Broederschap St. Urbanus is lid van de Schuttersbond Juliana en de OLS Federatie. Verder neemt de schutterij deel aan "Samen Winnen Belfeld".

Geplaatst op 10 September 2019

25 augustus Burgerschieten
Broederschap St. Urbanus organiseert jaarlijks het Burgerschieten, een mooie gelegenheid om met de eeuwenoude schietsport kennis te maken. Dit jaar organiseren we daarom op zondag 25 augustus wederom een drietallen schietwedstrijd. U kunt dan met een of meerdere drietallen het schieten met de zware buks zelf ervaren. Ook is er een gelukshark beschikbaar. Uiteraard onder begeleiding van ervaren buksmeesters.

Burgerschieten

De wedstrijd wordt gehouden op het schietterrein aan de Bolenbergweg in Belfeld en begint om 15.00 uur. Schietkaarten kunnen tot 17.00 uur worden gekocht waarna er tot 18.15 uur gelegenheid bestaat tot het volschieten van de kaarten. Om 18.30 uur wordt begonnen met de afkaveling. Voor het winnende drietal is er een wisselbeker beschikbaar. Verder zijn er geldprijzen te winnen.
Natuurlijk is er ook voor de jeugd gelegenheid om te schieten. Zij kunnen met de windbuks bölkes schieten op een mini schietboom.
 
Omdat de wetgeving is aangescherpt eist de wetgever dat we van elke schutter de naam en het documentnummer en geldigheidsdatum van zijn ID-kaart, paspoort of Rijbewijs noteren. Neem dit dus a.u.b. mee.

We hopen u van harte te mogen begroeten op 25 augustus.

Geplaatst op 08 Augustus 2019

Uitgeschoten op OLS.
Het schietende zestal heeft zijn uiterste best gedaan maar het is desondanks niet gelukt om bij de laatste 25 kavelende verenigingen te eindigen. Daarmee is het 2019 OLS avontuur ten einde. Het was een mooie dag met, naast het schieten, deelname aan de opening en een druk bezochte optocht. Uiteraard waren de leden na het schieten ook in de feesttent te vinden.

Geplaatst op 09 Juli 2019

Klaar voor het OLS.
Aanstaande zondag is het OLS in Sevenum. Ook Belfeld is dan weer van de partij. De OLS dag begint om 11.00 uur met de opening van de Esprit. De Espritprijs is een prijs voor muziekkorpsen, ontstaan in 2014, ter stimulering om meer aandacht, voor en aan de jeugdleden van het muziekkorps binnen de schutterij te bewerkstelligen en de werving van jeugdleden te bevorderen. De Broederschap is door de organisatie uitgenodigd om bij dit gedeelte aanwezig te zijn. Zo rond de klok van kwart voor twee uur starten we dan met nummer 13 aan de optocht door de straten van Sevenum. Aansluitend beginnen de schietwedstrijden. Het zestal dat aantreedt is in volgorde van schieten: Jort van de Bongard, Sef Cremers, John Ebus, Frits Pubben, Hans van de Bongard en Ben Melis. We wensen alle deelnemers heel veel succes tijdens het OLS.

Geplaatst op 05 Juli 2019

23 juni 2de Bondsfeest.
Op 23 juni is het tweede Bondsfeest van de Bond Juliana in de Grashoek. Dit vormt daarmee de generale repetitie voor het OLS dat op 7 juli in Sevenum wordt georganiseerd. De organisatie van het OLS heeft ons gevraagd om als vereniging bij de opening aanwezig te zijn. Binnenkort hoort u hier meer over.

Geplaatst op 15 Juni 2019

We zijn er klaar voor.
Morgen is het eerste Bondsfeest van de Schuttersbond Juliana in Belfeld. Alle voorbereidingen zijn afgerond en we zijn klaar om alle schutters te ontvangen.
De dag begint met de ontvangst door de gemeente om 11.30 uur in de Hamar.
Om 13.00 is de inspectie met aansluitend de optocht.
Om 15.00 uur begint het schieten en zijn de overige wedstrijden.

Geplaatst op 25 Mei 2019

Voorbereidingen Bondsfeest gestart.
Op 26 mei is het eerste Bondsfeest van de schuttersbond Juliana in Belfeld. Vanmorgen zijn een aantal leden aan de slag gegaan om de schietinrichting klaar te maken voor dit Bondsfeest. De dinsdagmiddagploeg had al de nodige voorbereidingen gedaan waardoor rond de middagklok alles gereed kon worden gemeld. In de loop van de komende week zal er elke avond gewerkt worden om het terrein gereed te hebben voor het schutterstreffen dat op zondag 26 mei om 13.00 uur met een inspectie van start gaat.

Geplaatst op 18 Mei 2019

Etienne Melis nieuwe koning
27 Schutters en ongeveer 150 schoten levert als resultaat 1 nieuwe koning. Ondanks de frisse temperaturen werd op 5 mei een verhitte strijd gestreden om de koningseer van Broederschap St. Urbanus. Etienne Melis was iedereen de baas en werd de nieuwe koning. Voorafgaand aan het Vogelschieten gingen een zestal nieuwe leden (waaronder Etienne) onder het vaandel. De nieuwe koning zal tijdens de optochten ondersteund worden door de koningin en de koningsknechten Tim Peeters en Bas Bloemers.

Geplaatst op 06 Mei 2019

4 mei Dodenherdenking
Net als alle voorgaande jaren is de Broederschap ook dit jaar weer bij de Dodenherdenking op 4 mei aanwezig.
Om 19.45 uur zal de schutterij present zijn bij het monument dat is geplaatst in het Burg. Harbersplantsoen nabij de kerk in Belfeld.

Geplaatst op 26 April 2019

5 mei Vogelschieten
Op zondag 3 mei 2009 was het eindelijk zover, schutterij Sint Urbanus uit Belfeld presenteerde zijn vijf vendeliers tijdens het jaarlijkse vogelschieten. Broederschap Sint Urbanus mag voor het eerst in zijn 358-jarige geschiedenis zeggen dat ze een vendelgroep in hun midden hebben. Ton Spee, Kars en Jort van den Bongard, Ruud van Dijk en Joost Schers zijn afgelopen jaar in training gegaan bij twee ervaren vendeliers van Koninklijk Schuttersgilde Sint Lambertus uit Helden.

De jeugdige leden van de Broederschap zagen al jaren dat andere gildes vendelgroepen hadden en na verloop van tijd hadden ze het bestuur van de schutterij laten weten dat ze ook wilden gaan vendelen. Het bestuur gaf na een jaar van wikken en wegen zijn volledige goedkeuring aan dit initiatief, waardoor het balletje ging rollen. De Broederschap zocht contact op met de schutterij uit Helden, waar Jan van Lier en Bert Kusters de training wilden gaan verzorgen. De nodige afspraken werden gemaakt en sinds oktober 2008 zijn de vijf Belfeldse vendeliers iedere zondagmiddag te vinden op de Heldense schutterswei voor hun training.

De vendels van de broeders hebben een speciaal ontwerp met grote symbolische waarde, waarin de kleuren rood, geel en wit in de vorm van een gedeelte van een schild zijn verwerkt. Rood is de kleur van de broederschap en geel en wit zijn de kleuren van de Rooms-katholieke Kerk en binnen het schild zitten de bölkes. Op deze manier moeten de nieuwe vendels de schutterij zelf symboliseren die sinds zijn bestaan 'altaar, haard en troon' heeft beschermd.

Het vendelen zoals wij dat op de dag van vandaag kennen heeft, net als menige schutterij, zijn wortels diep in het verleden liggen. Vendeliers hadden een belangrijke functie in het leger: ze moesten zorgen voor de communicatie tussen de legerleiding en de kleine legereenheid waar ze het bevel over hadden. Het woord vendel is overgewaaid naar de schuttersgilden ten tijde van de 80-jarige Oorlog, toen de Spaans-Habsburgse legers door ons land trokken en het gebruik van het vaandel/vendel meenamen.De woorden vaandel en vendel werden in historische geschriften vaak door elkaar gebruikt, waardoor er nog steeds geen complete duidelijkheid is over de betekenis van beide woorden, ook nu nog gebruiken veel mensen de woorden vaandel en vendel door elkaar. Tegenwoordig zijn er afspraken gemaakt omtrent het gebruik van de woorden vaandel en vendel: een vaandel wordt gehanteerd door de vaandeldrager die zijn vlag alleen mag dragen en een vendel wordt gehanteerd door een vendelier, die met zijn vlag mag zwaaien, oftewel er mee mag vendelen.

Over de inhoud van dat vendelen hebben mensen vaak de verkeerde ideeën. Onwillekeurig denkt men meestal aan een folkloristische demonstratie van behendigheid en techniek, een idee dat wordt versterkt door de historische uniformen van de vendeliers. Wanneer een vendelier acrobatisch vendelt, kunnen toeschouwers een prestatie van pure vaardigheid aanschouwen, maar bij de meeste (ceremoniële) gelegenheden hebben de aanwezigen te maken met een vendelgroet. Ook daar moet een vendelier zijn vaardigheden kunnen tonen, maar de nadruk ligt ergens anders. De langdurige serie handelingen die men de vendelgroet noemt heeft namelijk belangrijke symbolische betekenissen.

Het vendelen in de schutterswereld is van oorsprong een eerbetoon aan de wereldlijke en de kerkelijke autoriteit en een eerbetoon aan de schutterskoning, jubilarissen, familie enz. Het zwaaien bij de vendelgroet symboliseert ook een strijd tussen 'goed' en 'kwaad', een vendelier moet het karakter van die strijd uitbeelden en hij weet, dat hij niet alleen voor zichzelf de strijd aangaat, maar ook voor zijn vereniging, zijn medebroeders en alle deugden waar ze zoveel waarde aan hechten. Die deugden vind je terug in het woord 'vendel': dat staat voor Vrede, Eendracht, Noblesse, Discipline, Eer en Lachen en Leven. Ik hoop dat schutters met deze achtergrondinformatie meer inzicht hebben gekregen in het vendelen, een sport die al eeuwen lang onlosmakelijk verbonden is met de schutterswereld.

Dit artikel is geschreven door ons lid Joost Schers en is ook te vinden op de web-site van de OLS Federatie.

In het maart nummer van 2010 van het Limburgs Schutterstijdschrift kunt u een ander artikel geschreven door Joost vinden dat over vlaggen, vaandels en vendels gaat.

In het december nummer van 2010 van het Limburgs Schutterstijdschrift beschrijft Joost het vendelen in Europa bladzijde 1 en bladzijde 2.

Soldaat van Oranje

In het weekend van 27 en 28 juni organiseerde de Belfeldse harmonie Kunst Na Arbeid ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding een themaconcert. Een reeks van bekende muziekstukken rond dit thema werden op een geweldige manier ten gehore gebracht in de Hamar in Belfeld. Ondersteunt met beelden, zang en vertellingen werd de sfeer rondom de Tweede Wereld Oorlog over de buhne gebracht. Land of Hope and Glorie, the Story of Anne Frank en Schindler's List waren een van de herkenbare melodieën die muzikaal vertolkt werden. Natuurlijk mocht Soldaat van Oranje niet ontbreken in deze lijst. Ter ondersteuning van deze bekende filmmuziek heeft de organiserende harmonie de vendeliers van de Broederschap vastgelegd op film. Door op onderstaande foto te klikken kunt u het prachtige eindresultaat bekijken.De vendeliers van Broederschap St. Urbanus Belfeld treden op voor de jury.

Geplaatst op 26 April 2019

Broederschap aanwezig tijdens Koningsdag
Op zaterdag 27 april wordt in het kader van "Samen Winnen" een nieuwe invulling gegeven aan Koningsdag. De bekende Koningsboom vormt natuurlijk het middelpunt, dit keer echter omlijst door een 13-tal Belfeldse verenigingen die zich presenteren. Het doel is om de verenigingen weer eens op de kaart te zetten en de bevolking een inkijkje in het reilen en zeilen te kunnen geven. Wat de schutterij betreft kunt u o.a. kennis maken met de zware buks en laten we zien hoe kogels worden gemaakt. Daarnaast kunt u zelf eens ervaren wat vendelzwaaien betekent.

Geplaatst op 21 April 2019

Voorbereiding nieuw seizoen
Volgende week 30 maart beginnen we weer met schieten. Voordat het zover is moesten de handen uit de mouwen worden gestoken tijdens de voorjaars werkzaterdag.

Vanmorgen waren ongeveer 20 leden aanwezig die allerlei klussen hebben opgepakt. Het buffet is onder handen genomen, de tuin is gereed gemaakt, de kogelvangers zijn schoon en in de goten is gaas geplaatst om bladeren tegen te houden.

 

Omdat we dit jaar het eerste Bondsfeest in mei organiseren zijn ook alvast voorbereidende werkzaamheden gestart. De parkeerplaats is geborsteld en takken die in de weg hangen voor de tent zijn gesnoeid. Ook is de groenstrook langs de Bolenbergweg en de parkeerplaats flink uitgemest.


Geplaatst op 23 Maart 2019

Jaarvergadering 2019
Vandaag was de jaarvergadering van de Broederschap. Behalve de vaste punten stond dit keer het eerste Bondsfeest van de Bond Juliana, dat we op 26 mei in Belfeld organiseren, op de agenda. In de komende tijd zullen we hier in de diverse media de nodige aandacht aan besteden. Natuurlijk was het schieten het hoofdonderdeel van de vergadering en werden de beste schutters van 2018 gehuldigd. Sef Cremers was de winnaar bij de A/B schutters met maar liefst 100% raak. Hay van Dijk was de winnaar bij de C/D schutters en Joep van Dijk was de beste bij de jeugd.

Geplaatst op 17 Maart 2019

Giel Smeets Broedegom Jeugbroëdspaar Belfeld
Vandaag is ons lid Giel Smeets in de Hamar samen met Sanne Schouren uitgeroepen tot het 6de Jeugbroëdspaar van Boërebroëlef C.V. De Belhamels. Tevens is onze andere jeugdvendelier Kai Hiep nar bij de jeugdkarnaval. We wensen Kai, Giel en Sanne heel veel plezier met de carnaval.

Geplaatst op 10 Februari 2019