Broederschap St. Urbanus Belfeld

Basisschool Belfeld bezoekt Broederschap.
Belfeld en de schutterij, of beter gezegd Broederschap St. Urbanus, kennen een eeuwenoud verbond. Een verbintenis die nog steeds springlevend is. Bijna 370 jaar geleden werd de vereniging opgericht volgens het devies "auter, heerdt en troon"; dus voor de bescherming van kerk, volk en Vaderland. Een groot gedeelte van deze taak is in het moderne Nederland overgenomen door de staat en heeft plaatsgemaakt voor een sportieve vorm van schieten. De oude culturele waarde van het verenigingsleven is echter onveranderd gebleven. Zo bestond tot het midden van jaren 70 van de vorige eeuw de Ziekenbus. Een verzekering voor leden in de vorm van een klein geldbedrag maar vooral in het elkaar helpen bij arbeidsongeschiktheid. Wat is er mooier dan om deze geschiedenis over te dragen aan jongeren.
 
Samen met de Belfeldse basisschool Kom.mijn organiseren we daarom een kennismakingsmiddag voor groep 7 en 8. Op 18 juni, 10 en 24 september zijn ongeveer 140 leerlingen te gast bij de Broederschap. Na een inleiding over de geschiedenis gaan de kinderen in kleine groepen aan de slag om zelf een beeld te krijgen van het reilen en zeilen van dit Limburgs cultureel erfgoed. Denk hierbij aan vlag hijsen, vendelen en bölkes maken. Natuurlijk is een demonstratie schieten onderdeel van het bezoek. Ongeveer 20 leden zullen dit middagprogramma verzorgen.
We hebben met de basisschool verder afgesproken om dit bezoek elke 2 jaar te herhalen zodat dit deel van de Belfeldse geschiedenis bekend blijft bij de jeugd.
 
Broederschap St. Urbanus is lid van de Schuttersbond Juliana en de OLS Federatie. Verder neemt de schutterij deel aan "Samen Winnen Belfeld".

Geplaatst op 10 September 2019