Boek

"Bomen, bölkes, broederschap"

een uniek boek over de geschiedenis van Sint Urbanus.

Een jubileum is een uitstekend moment om terug te kijken. Zeker als het een 350-jarig jubileum betreft. Een reunie is leuk en herinneringen ophalen aardig, maar als je als vereniging zo'n rijk verleden hebt, ben je haast verplicht om méér te doen. Vandaar dat een aantal enthousiaste leden van broederschap Sint Urbanus de afgelopen jaren in allerlei archieven is gedoken, herinneringen ophaalde en vele tientallen foto's en andere interessante illustraties verzamelde. De resultaten van hun speurtocht zijn nu vastgelegd in een fraai uitgevoerd jubileumboek. Een boekwerk dat de lezer op een plezierige wijze kennis laat maken met de oudste Belfeldse vereniging.

Het boek opent met enkele algemene inleidende hoofdstukken waarin aandacht is voor de oorsprong van broederschappen en schuttersgilden, de verschillende wapens die in de loop der tijd werden gehanteerd en de komst van schuttersbonden in Noord- en Midden-Limburg. Verder is er veel aandacht voor de diverse wedstrijden; van het individuele koningsschieten op de vogel tot het verenigingsschieten op het Oud Limburgs schuttersfeest.

Uiteraard wordt het grootste deel van het 84 pagina's tellende boek in beslag genomen door de historie van broederschap Sint Urbanus zelf. Daarbij leest u onder meer allerlei wetenswaardigheden over het kostbare koningszilver, de diverse uniformen en vaandels, de schietterreinen, het vruchtgebruik, allerlei activiteiten om de kas te spekken, het wel en wee van de diverse muziekgezelschappen en de resultaten die werden behaald tijdens allerlei sportieve ontmoetingen met andere verenigingen.

Ook is er aandacht voor de relatie met de kerk, de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, de broederschapband bij het overlijden, de traditionele kermistocht naar Maalbeek en de internationale contacten met Schützenverein S.V. Quentel E.V. Bijzonder aardig is de geschiedenis van de ziekenbus, een coöperatieve ziekengeld- en begrafenisverzekering. Een sociale voorziening die door Sint Urbanus werd beheerd en ervoor zorgde dat in de jaren zeventig van de negentiende eeuw het grootste deel van de mannelijke beroepsbevolking in Belfeld lid was van de broederschap. Deze ziekenbus werd overigens pas in 1962 opgeheven.

Het boek eindigt met een hoofdstuk waarin het schieten op de bolletjes aan de hand van begrippen uit het schuttersjargon nader wordt verklaard. Een gepast slot dat vooral niet-schutters duidelijk maakt wat er zich zoal afspeelt tussen loerjông en bölke.

"Bomen, bölkes, broederschap" is een schot in de roos. Een jubileumboek om trots op te zijn. Het is een vlot geschreven en fraai uitgevoerd kijk- en leesboek (met meer dan 100 foto's - waarvan vele in kleur - en andere illustraties) dat een helder beeld geeft van het reilen en zeilen van onze broederschap door de eeuwen heen. Het boek is een must voor leden en oud-leden, maar ook zeer de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Belfeld en de Noord- en MiddenLimburgse schutterswereld. Een boek om zelf te hebben en een boek om iemand anders een plezier mee te doen. Maar wees er snel bij want de oplage is beperkt!

"Bomen, bölkes, broederschap" kost 16 Euro en is verkrijgbaar via de adressen genoemd in de "belangrijke adressen" link.

Agenda
Mei 2024
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Volg ons ook via Facebook: Facebook